• Barış Mah. İkbal Sok. No:4/A (Acıbadem Acil Girişi Karşısı) 16130 Nilüfer / BURSA
  • (0224) 999 43 11
  • info@netaklinik.com

Neta İletişim

sdfssdfdsf
  • Acil Durumlar İçin Arayınız(531) 974-4111

    Acil Durumlar İçin Arayıp Randevu Alabilirsiniz.

  • İletişim
Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği Nedir

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı planlamasına başlarken öncelik, hasta memnuniyetinin sağlanmasıdır. Tedavi öncesinde hasta ile görüşerek, nelerden şikayetçi olduğu ve gülerken nelerden rahatsız olduğu dinlenilir. Buna göre tedavi planlaması yapılır ve tedaviye başlanır. Gülüş tasarımı işlemini yaparken dudak yapısı, dişlerin boy uzunluğu, diş eti özellikleri ve dudak ve diş uyumuna dikkat edilmektedir.

Planlamanın ikinci aşamasında, hastaların ağız içi ve yüz fotoğrafları alınarak bilgisayar ortamında özel programlar vasıtasıyla ölçümlemeler yapılır ve yüz şekline uyum hesaplanır. Bilgisayar destekli programlar ve hasta ağzına uygun şekilde hazırlanan geçici restorasyonlarla tedavi sonrasında oluşacak en yaklaşık görüntüler hastaya sunulur ve fikirleri alınır. Tedavi uygulaması bu doğrultuda hasta ile uyum içerisinde gerçekleştirilir.

Mock Up Tekniği

Gülüş tasarımı esnasında kişinin dişlerine yapılacak olan işlemlerin sonucu olan “final gülüşünü”, dişlere dokunmadan ön tasarım olarak görme imkanı sunan ve “mock-up” ismi verilen bir uygulama kullanılmaktadır. Bu teknikte hastadan alınan kesitler laboratuvara gönderilir ve burada yine hastadan alınan dudak köşeleri arası mesafe, burun kanatları arası genişlik ve dudak kalınlığı gibi verilerle işlenir. Bunun sonucunda hastanın yüz hatları ile uyumlu ve ona estetik bir görüntü kazandıran geçici model dişler hastaya sunularak varsa değişiklik önerileri alınır. Bu sayede hastanın gülüş tasarımı sonunda sahip olacağı görüntü üzerinde değişiklik yapabilmesine olanak sağlanmaktadır. Hazırlanan “mock up” uygulaması ile hastanın diş eti üzerinde de estetik açıdan düzeltilmesi gereken yerler varsa bunların da planlaması yapılabilmektedir. Hastanın onayı ile birlikte estetik bir gülüş için tasarlanan dişlerin hazırlanması aşamasına geçilir. Son derece titizlikle hazırlanan kaplamaların hastaya yapıştırılması ile tedavi sona ermekte ve hasta daha estetik bir gülüşe sahip olmaktadır.

Ölçü Alma Yöntemleri

Geleneksel diş hekimliğinde klasik yöntemlerle yapılan işlemler, yeni nesil diş hekimliğinde akıllı bir ağız içi lazer tarayıcı ve bilgisayar destekli olarak yapılmaktadır. Bu işlem iki şekilde gerçekleştirilmektedir:

1) Ağız içinden klasik yöntemle alınan ölçüden çıkarılan alçı model, ağız içi lazer tarayıcı ile bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Ancak bu yöntemde hata payı yüksek olduğundan kullanımı önerilmemektedir.
2) Yeni nesil olarak kullanılan yöntemde ise ağız içi lazer tarayıcı ile hasta ağzından alınan ölçü üç boyutlu (3D) modellenerek bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Bu sayede klasik yöntemle alınan ölçüden kaynaklı hatalar bertaraf edilmiş olmaktadır. Yeni nesil hassas ağız içi tarayıcılarla alınan ölçülerde hata payı binde bir seviyelerine kadar düşmektedir.

Porselen Lamine Kaplama (yaprak porselen)

Estetik ve işlevselliğin birlikte sağlandığı bu yöntem, estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavide estetik olarak geliştirilmiş porselenler diş yüzeyine kuvvetli bağlayıcılar ile yapıştırılarak uygulanmaktadır. Duruma göre dişlerde hiçbir aşındırma yapılmaksızın sadece pürüzlendirilerek uygulanan porselen lamine kaplama, mükemmel uyum ve hassasiyet yakalanmasını sağlamaktadır. Diş görünümüne yakın olan porselen lamineler, ince bir yapıya sahip olsa da oldukça dayanıklıdır ve kolay kolay kırılmazlar. Yaklaşık 0.1mm kalınlığa kadar çalışılabildiği için, yaprak porselen olarak da adlandırılır.

Porselen lamine kaplama, diş yüzeyinde zararlı bir etki yapmaksızın, dişin formunu ve rengini düzenleyerek estetik görünüm sağlayan bir işlemdir. Malzemenin kalitesi önemli bir faktördür. Ayrıca uygulamayı yapacak diş hekiminin el becerisi ve tecrübesi de sonuç için önemlidir.

Cad-Cam ile Üretilmiş Zirkonyum Kaplama

Doğal, estetik görünüm isteğini karşılayabilmesi ve sağlamlığı değerlendirildiğinde zirkonyumun metal destekli seramiklere göre birçok avantajı vardır. Doğallığı, ışık geçirgenliği ve rengi ile öne çıkan Zirkonyum Kaplamalar gülüş tasarımı ve diş estetiğinde sık sık kullanılmaktadır.

Cad-Cam, İngilizce “computer aided design, computer aided manufacturing” teriminin kısaltmasıdır ve “bilgisayar destekli dizayn, bilgisayar destekli üretim” anlamına gelmektedir. Zirkonyum kaplama yönteminde kullanılması ise şu şekildedir;

Hastadan alınan ölçüye göre üç boyutlu tarayıcı ile dijital veri oluşturulur.
Bilgisayar destekli tasarım yapıldıktan sonra bilgisayar destekli üretim aşamasına geçilir.
İstenilen renk ve ışık geçirgenliğine sahip Zirkonyum Blok dijital veriye göre işlenir ve özel fırınlarda işlem görür.

Kullanılan Zirkonyum’un kalitesi sonuç için önemlidir. Bu tedavilerde hekim ve laboratuvar ekip halinde çalışır. Metal destekli seramiklere göre ciddi avantajları vardır. Bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Zirkonyum kaplama, diğer kaplama türlerine oranla sağlamlığı daha fazladır ve doğal görünümü sebebiyle estetik açıdan önem arz eden ön dişlerde daha fazla tercih edilmektedir.

Zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde meydana gelebilen mat görüntü kaybolarak, dişlerin orjinal haline en yakın bir görünüm alması sayesinde daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir.
Zirkonyum kaplama, estetik ve doğal bir görünüm sağlamasının yanı sıra diş eti sağlığı açısından da önemlidir.

Çünkü, zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum kaplama yapılmış dişlerin etrafındaki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.
Zirkonyum diş kaplama kullanan kişiler de sıcak-soğuk hassasiyeti görülmemektedir.

Emax Tam Seramik Kaplama

Emax Tam Seramik Kaplama

Emax Tam Seramik Kaplama, Lamine Kaplama ve Zirkonyum uygulamaları ile birlikte estetik diş hekimliği tedavileri arasında en çok tercih edilenlerden birisidir. Tam porselen, tam seramik, full porselen, empress, emax gibi isimlerle de adlandırılmaktadır.

İsminden de anlaşılacağı üzere bu yöntemde tek cins malzeme yani tamamen seramik (porselen) kullanılır. Zirkonyum kaplamada bahsedildiği gibi bir altyapı tabakası yoktur. Temeli yüksek basınç ile sıkıştırılarak güçlendirilen, kristal yapılı seramik çekirdekten oluşmaktadır. Üzerine yine cam seramik yığılması ile renk geçişleri ve estetik tamamlanır. Emax tam seramik kaplama, maksimum ışık geçirgenliği ve tamamen kristalize yapı özellikleri ile doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilen kaplama türüdür. Eksik dişlerin olduğu durumlarda yeterli direnç sağlamayacakları için çok fazla tercih edilmezler.

Bonding Sistemi

Bonding, dişte hasara neden olmadan ve diş üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan kompozit dolgu malzemelerinin dişe yapıştırılmasıyla uygulanır. Amaç, Dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmektir.

Bonding Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Estetik diş hekimliğinde kullanılan bonding uygulaması şu durumlarda tercih edilmektedir:

Özellikle dişler arası boşluk (diastema) olan dişlerde aralıkların kapatılmasında,
Ön dişlerdeki büyük renklenmiş dolgularda, kırıklarda ve çürüklerin tedavisinde,
Ön dişlerde boy uzatma, konturlama amaçlı,
Hafif çapraşıklığı olan dişlerde estetiği sağlama amaçlı,
Diş ile diş eti sınırındaki sert renklenmelerde ve aşınmalarda,
Çeşitli nedenlerle renklenmiş ve deforme olmuş dişlerde

Bonding uygulaması, seramik lamine ile karşılaştırıldığında bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Avantajları:

İşlem süresi ve seans sayısı daha azdır.
Dişten doku kaybı yoktur.
Ağrısız ve anesteziye gerek olmayan bir işlemdir.
Kırılma, aşınma gibi durumlarda tamiri kolaydır.
İstendiğinde form ve şekilde değişiklik yapılabilir.
Maliyeti daha düşüktür.

Dezavantajları:

Uygulama alanı kısıtlıdır.
Estetik açıdan biraz daha zayıftır.
Ömrü daha kısadır.
Düzenli bakım gerektirir.