• Barış Mah. İkbal Sok. No:4/A (Acıbadem Acil Girişi Karşısı) 16130 Nilüfer / BURSA
  • (0224) 999 43 11
  • info@netaklinik.com

Neta İletişim

sdfssdfdsf
  • Acil Durumlar İçin Arayınız(531) 974-4111

    Acil Durumlar İçin Arayıp Randevu Alabilirsiniz.

  • İletişim
Diş Protezi Nedir
Diş Protezleri

Diş protezleri, ağızdaki bozulan doğal diş yapısının düzeltilmesi veya eksilen dişlerin yerinin tamamlanması için yapılan yapay dişlerdir. Protez uygulamaları diş eti hastalıklarının tedavi edilemediği ya da tedavi için geç kalındığı durumlarda hastada oluşan diş ve kemik kaybının telafi edilmesi için gerçekleştirilmektedir.

Diş Hekimliğinde en çok kullanılan protez çeşitleri şunlardır:

  • Sabit Protezler (Metal destekli veya metalsiz porselen kaplamalar)
  • Hareketli (Tam veya Bölümlü) Protezler.
  • İmplant üzeri sabit ve/veya hareketli protezler.

Sabit Protezler (Porselen Diş)

Sabit protezler tek diş üzerine uygulanan kuronlar ya da diş eksikliklerinin tamamlandığı köprülerden oluşmaktadır. Hastanın bu dişi takıp çıkarma imkanı bulunmadığı için bu şekilde adlandırılmaktadır. Sabit protez uygulamasında ilk olarak dişler uyuşturulur ve ardından çeşitli gereçler yardımı ile hazırlanan kuron ya da köprüler dişe yapıştırılarak uygulanır. Sabit protezlerde kullanılan malzemeler içeriklerine göre farklılık göstermektedir. En çok kullanılan malzemeler Metal Destekli Porselen Kaplamalar, Zirkonyum Altyapılı Porselen Kaplamalar ve Cad-Cam ile Üretilmiş Monolitik Zirkonyum’dur.

Metal Destekli Porselen Kaplamalar

Metal bir alt yapı üzerine diş şeklinde porselen işlenmesiyle oluşturulan ve köprü ya da kuron şeklinde uygulanan kaplamalardır. Metal destekli porselen kaplamalar, diş eti çizgisinden gri görünen yansımalarından  ve opak görüntülerinden dolayı daha çok arka bölgelerde kullanılırlar. Doğal dişler ışığı geçirirken, metal destekli porselenler ışığı yansıtırlar. Bu da derinlik ve canlılık hissini yok etmektedir. Bunu gidermek için opaker adı verilen boya yöntemi kullanılmaktadır. Bununla birlikte günümüzde püskürtme yöntemi ile çok ince metal destekli porselenler özellikle dişin arka bölgeleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal destekli porselenler diğer porselenlere göre daha ekonomiktir

Zirkonyum Altyapılı Porselen Kaplamalar

Bu tedavide kullanılan porselen, zirkonyum adı verilen beyaz renkli bir metalin üzerine kaplanmaktadır. Zirkonyumun en önemli özelliği, doğal dişlerle uyum sağlamasına imkan sağlayan ışığı geçiren bir yapıda olmasıdır. Sağlam bir metal olan zirkonyum, üzerine kaplanan porselene de yüksek dayanıklılık kazandırmaktadır. Aynı zamanda metal destekli porselende mevcut olan gri metal görüntüsü bu yöntemde bulunmadığı için doğal dişlere daha yakın estetik bir görünüm kazandırmaktadır.

Cad-Cam ile Üretilmiş Zirkonyum Kaplama

Cad-Cam, İngilizce’de bulunan“computer aided design, computer aided manufacturing” , yani “bilgisayar destekli dizayn, bilgisayar destekli üretim” ifadesinin kısaltılmış şeklidir. Zirkonyum kaplama yönteminde kullanılması ise şu şekildedir; hastadan alınan ölçüye göre üç boyutlu tarayıcı ile dijital veri oluşturulur. Burada bilgisayara destekli tasarım yapıldıktan sonra bilgisayar destekli üretim aşamasına geçilir.İstenilen renk ve ışık geçirgenliğine sahip Zirkonyum Blok dijital veriye göre işlenir ve özel fırınlarda işlem görür. Zirkonyum çeşitleri, zirkonyum kalitesi de sonuç için önemlidir. Bu tedavilerde hekim ve laboratuvar ekip halinde çalışır. Metal destekli seramiklere göre ciddi avantajları vardır.

  • Hastadan alınan ölçüye göre üç boyutlu tarayıcı ile dijital veri oluşturulur.
  • Bilgisayar destekli tasarım yapıldıktan sonra bilgisayar destekli üretim aşamasına geçilir.
  • İstenilen renk ve ışık geçirgenliğine sahip Zirkonyum Blok dijital veriye göre işlenir ve özel fırınlarda işlem görür.

Kullanılan Zirkonyum’un kalitesi sonuç için önemlidir. Bu tedavilerde hekim ve laboratuvar ekip halinde çalışır. Metal destekli seramiklere göre ciddi avantajları vardır. Bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Zirkonyum kaplama, diğer kaplama türlerine oranla sağlamlığı daha fazladır ve doğal görünümü sebebiyle estetik açıdan önem arz eden ön dişlerde daha fazla tercih edilmektedir.
  • Zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde meydana gelebilen mat görüntü kaybolarak, dişlerin orjinal haline en yakın bir görünüm alması sayesinde daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir.
  • Zirkonyum kaplama, estetik ve doğal bir görünüm sağlamasının yanı sıra diş eti sağlığı açısından da önemlidir. Çünkü, zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum kaplama yapılmış dişlerin etrafındaki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.
  • Zirkonyum diş kaplama kullanan kişiler de sıcak-soğuk hassasiyeti görülmemektedir.

Haraketli Protezler

Diş hekimliğinde kullanılan “hareketli protez” terimi hastanın protezini kendisinin rahatlıkla takıp çıkarabilmesi anlamında kullanılmaktadır. Hareketli protezler, ağızdaki eksik dişlerin yer ve sayısına göre, birkaç dişin eksik olduğu durumlardan, tüm dişlerin eksik olduğu durumlara kadar uygulanabilmektedir. Hastanın ağzında kendi doğal dişlerinin bulunduğu durumlarda, bu dişlerden ve yumuşak dokulardan destek alınarak yapılan hareketli protezlere “Hareketli bölümlü protez”, tüm doğal dişlerin eksik olduğu durumda, sadece diş etlerinden ve damaktan destek alan hareketli protez tipine ise “tam protez” ya da “total protez” adı verilmektedir.

Total Protezler (Hareketli Tam Protez)

Ağzında hiç dişi kalmamış hastalara yapılan diş protezi  tipidir. Halk arasında “damak protez”, “takma diş” olarak da bilinmektedir. Total protezler genellikle akrilik adı verilen ve diş eti rengindeki bir maddeden yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda ise nadiren metal destekli olarak yapılabilmektedirler. Total protezler, sadece ağızdaki yumuşak dokulardan destek aldığı için kullanması en zor protez tipidir.

Bölümlü Hareketli Protezler

Bölümlü hareketli protezler, diş eksikliğinin çok sayıda olduğu ve sabit protezler ile tedavinin mümkün olmadığı durumlarda uygulanan diş protezi türüdür. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturtulan gizli tutuculardan dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak da bilinmektedir. Bölümlü hareketli protezler, kroşeli (kancalı) ve hassas tutuculu (attachment) olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir.

Kroşeli protezlerde diş desteği için, dişin diş etine yakın bombeli alan altında kalan kısmına, “kroşe” diye adlandırılan uçlar gelerek tutuculuk sağlanır. Doku desteğini protezin oturduğu doku yüzeyi sağlar. Böylece kuvvet diş ve dokuya dağıtılmış olur.

Hassas tutuculu protezler ise dişsiz boşlukların hareketli protezle desteklendiği, ağızda mevcut dişlerin, şekil, renk ve pozisyon bozukluklarının da sabit protezlerle düzeltildiği kombine bir protez türüdür. Sabit kronlar yapılırken dişsiz alana yakın olan kısımlara hassas tutucu adı verilen hazır malzemeler konulur. Böylece kron üzerine gelen estetik olmayan kroşe yerine ağızda görülmeyen ve estetiği bozmayan tutucu sistemi sağlanmış olur. Hassas tutuculu protezler, kroşeli protezlere göre daha estetik bir görünüme sahiptir.

Sabit ve Hareketli Protezlerin Avantaj ve Dezavantajları

  • Hareketli diş protezleri istenildiği zaman çıkarılabilirken, sabit dişlerde bu imkan yoktur.
  • Sabit protezler hareketli protezlerden daha doğal ve estetik bir görünüme sahiptir.
  • Sabit protezler, hareketli diş protezine oranla daha iyi bir çiğneme fonksiyonu sağlarlar.
  • Hareketli protezlerin bakımı ve temizlenmesi daha kolaydır.
  • Hareketli protezler her türlü diş eksikliğinde kullanılabilirken, sabit protezler sadece “tam dişsizlik” durumlarında ya da dişsiz bölgenin bir ucunun boşta kaldığı durumlarda kullanılmaktadır.
  • Hareketli diş protezleri sabit protezlere göre daha fazla kullanım ömrüne sahiptir.

İmplant Üstü Protezler

Diş Protezi Ücretleri

Bu tedavi yönteminde diş protezleri, daha önce uygulanmış olan implantın üzerine yerleştirilmektedir. Hem sabit hem de hareketli olarak uygulanabilen implant üstü protezlerde sabit implant üstü protezler kron ya da köprü tekniği ile uygulanırken, hareketli implant üstü protezler kemiklerin yetersiz olduğu durumlarda implant uygulamasından destek alınarak uygulanabilmektedir.

İmplant üstü protezlerde planlama hassas bir şekilde yürütülmelidir. Gerekirse implantlar yerleştirilmeden önce bölge üç boyutlu röntgen analizleriyle belirlenmeli, implantlar üzerine yapılacak protez sistemine uygun konumlarda yerleştirilmelidir.

İmplant Üstü Sabit Protezler

İsminden de anlaşılacağı üzere sabit, hareket etmeyen, hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. İmplant üstü sabit protezler, implant üzerine “simantasyon” adı verilen özel yapıştırıcılar ile simante edilerek (yapıştırılarak) veya implant üzerine vidalanarak yerleştirilebilir. Yapıştırılan protezler estetik açıdan vidalı olanlara göre daha avantajlıdır. Ancak yapıştırma işlemi esnasında yapıştırıcı artıkları dikkatli temizlenmezse implant etrafında iltihaplanma meydana gelebilir. Vidalı protezlerin avantajı, yapıştırıcı kullanılmaması nedeniyle iltihaplanma riskinin daha az olmasıdır. Ayrıca vidalı protezlerin istenildiği zaman diş hekimi tarafından yerinden çıkarılarak kontrolü, temizlenmesi ve üzerinde ufak düzeltmeler yapılabilmesi mümkündür.

İmplant Üstü Hareketli Protezler

Genellikle tam dişsiz hastalarda, tam sabit protez yapılmasını engelleyen faktörlerin bulunduğu durumlarda uygulanan yöntemdir. İmplant üstü tam sabit protezlere göre ekonomik olarak daha uygundur ve daha az cerrahi işlem gerektirir. İmplant üstü hareketli protezlerin de kullanılan teknik açısından çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Ball Tutuculu (Top Bağlantılı) Protezler

Alt çeneden en az 2 adet ve üst çenede 4 adet implant üzerine planlanan protez tipidir. İmplant üstü hareketli protezler arasında en ekonomik çözüm ball tutuculu protezlerdir. Ayrıca konuşma ve rutin sosyal hayatta konforu çok yüksektir. Total klasik protezlere göre çok daha konforlu olmasına karşın alt çeneye gelen dikey kuvvetler karşısında stabilizasyonu tam olarak sağlayamaması dezavantajdır. Geçmiş yıllarda yaygın şekilde uygulamasına rağmen artık yerini Locater veya Bar Tutuculu (Bağlantılı) Protezlere bırakmıştır.