• Barış Mah. İkbal Sok. No:4/A (Acıbadem Acil Girişi Karşısı) 16130 Nilüfer / BURSA
  • (0224) 999 43 11
  • info@netaklinik.com

Neta İletişim

sdfssdfdsf
  • Acil Durumlar İçin Arayınız(531) 974-4111

    Acil Durumlar İçin Arayıp Randevu Alabilirsiniz.

  • İletişim
Oral Diagnoz
Oral Diagnoz Nedir

Ağız hastalıkları, çok sık karşılaşılan ve tedavisi yapılmazsa daha kötü sonuçlara yol açabilen rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların başında diş çürükleri, eksik dişler, diş eti iltihapları ve diş  lezyonları, kemik iltihabı ve lezyonları gibi rahatsızlıklar gelmektedir. Bunun yanında, birçok sistemik hastalık da (örneğin diyabet hastalığı gibi) ağız içinde önemli belirtiler göstermektedir. Hatta bu hastalıklardan bazılarının belirtileri ilk olarak ağızda görülmektedir. Bu nedenle ağız içi hastalıklarının teşhisi ve tedavisi hem bu alan bakımından hem de bu alanda belirtileri görülen diğer hastalıkların tedavi planlaması bakımından önem arz etmektedir. Bu yazımızda sizlere ağız içi hastalıklarının teşhis ve tedavi planlamasının yapıldığı Oral Diagnoz ve Radyoloji alanlarını ve bu alanlarda kullanılan tekniklerden bahsetmek istiyoruz.

Oral Diagnoz

Oral diagnoz, ağız hastalıklarının ve ağızda belirtileri görülen bazı sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş bir diş hekimliği alanıdır. Oral diagnozda, hastanın ağız bölgesine ait röntgen filmlerinin uzman hekim tarafından detaylı incelenmesi ve bir ağız içi muayenesi yapılmasının ardından teşhis ve tedavi planlaması yapılmaktadır. Radyoloji kliniğinde çekilen filmler daha sonra burada yorumlanarak hastanın özelliklerine ve hastalığın türüne göre bir tedavi planlaması uygulanmaktadır.

Oral Diagnoz Nedir ?

Oral Diagnoz, diş hekimliğinde “Ağız içi teşhis” anlamına gelmektedir. Ağız hastalıklarının ve ağızda oluşan hastalıkların teşhisi ve tedavisini yapan ana bilim dalıdır.Ağız içinde sadece iltihaplı diş etleri ve çürük dişler karşımıza çıkmaz. Bunların yanı sıra çene kemikleri ve eklemi, dil ve ağız içinde görülen hastalıklar ve tükürük bezleri problemleri de diş hekimliğini ilgilendiren konulardır. Oral Diagnoz, ağız içi ve ağızın dışındaki tüm problemlerin belirlenmesine, bu problemlerin doğru tedaviler ile yapılabilmesine yardımcı olmaktadır. İyi ve doğru bir oral diagnoz, ağız içi, ağız dışı ve radyolojik muayene ile yapılmaktadır.

Radyoloji

Radyoloji

Radyoloji, X ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerini kullanarak çeşitli hastalıkların teşhisinin yapıldığı tıp alanıdır. Diş hekimliğini ilgilendiren ağız hastalıklarının teşhisinde de bu teknikler kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılan filmler dental radyografi (diş filmleri) adını almaktadır.

Diş Filmleri (Dental Radyoloji)

Ağız içi hastalıklarının teşhisinde en büyük yardımcı dental radyografiler yani diş filmleridir. Bu filmler, özellikleri ve kullanım teknikleri açısından farklılık göstermektedir. En çok kullanılan filmlerden birisi panoramik filmdir.  Bu teknikte tüm dişlerin, çenelerin, ve çene kemiklerinin bir arada tek bir filmde görüntülenmesi sağlanmaktadır. Panoramik filmde teşhis edilen şüpheli durumların daha detaylı incelendiği ve bir kaç dişi bir arada gösterebilen teknik ise Periapikal film (röntgen)’dir. Bunlarla birlikte hastanın daha az radyasyona maruz kaldığı ve görüntülerin anında bilgisayar ekranına düşmesiyle incelemelerin çok daha hızlı ve rahat yapıldığı dijital film tekniği (RVG) ve geleneksel ağız içi ve ağız dışı görüntüleme tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılan üç boyutlu tomografik görüntüleme tekniği olan bilgisayarlı tomografi (BT) teknikleri de kullanılmaktadır.  Özellikle üç boyutlu teknik kullanan bilgisayarlı tomografi, enine de kesit almayı olanaklı hale getirmesiyle gömülü 20 yaş dişlerinin kemik içi pozisyonlarının ve kemik içi patolojik oluşumlarının saptanması gibi daha zor detayların teşhisini kolaylaştırmıştır.