• Barış Mah. İkbal Sok. No:4/A (Acıbadem Acil Girişi Karşısı) 16130 Nilüfer / BURSA
  • (0224) 999 43 11
  • info@netaklinik.com

Neta İletişim

sdfssdfdsf
  • Acil Durumlar İçin Arayınız(531) 974-4111

    Acil Durumlar İçin Arayıp Randevu Alabilirsiniz.

  • İletişim
Periodontoloji nedir
Bursa Periodontoloji Uzmanı

Dişleri çevreleyen dokular, hem sert hem de yumuşak dokulardan oluşmaktadır. Diş yüzeyi ve kemikler sert dokuları oluştururken, diş etleri de yumuşak dokuyu oluşturur. Dişleri çevreleyen bu destek dokuların ve diş etlerinin sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanına Periodontoloji denilmektedir

Di̇ş Eti̇ Hastalıkları Nelerdi̇r?

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalık), dişi değil dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen enfeksiyon hastalıklarıdır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilmektedir. Periodontal hastalıklar bir veya birçok dişi etkileyebilen; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda ve yeterli ağız hijyeni oluşturamayan kişilerde  görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilmektedir.

Diş eti hastalıkları, basit bir diş eti iltihabından (gingivitis), çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Hastalık ile birlikte şu belirtiler görülebilmektedir;

  • Diş etlerinde şişme,
  • Kızarma,
  • Kanama,
  • Çekilme,
  • Diş boylarında uzama,
  • Ağız kokusu,
  • Dişlerin yer değiştirmesi,
  • Diş aralarının açılması (diastema)

Diş eti hastalıklarının en önemli belirtilerinden biri olan ve hasta tarafından kolaylıkla fark edilebilen diş eti kanaması, dişler fırçalanırken, sert besinler tüketilirken ya da kendiliğinden meydana gelebilmektedir.

Diş çürüklerinin tedavisi çürüğün hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre, Bursa periodontoloji alanında kliniğimizde  Periodontoloji hastalıkları uzmanı kontrolü sonucunda çürüğün seviyesine göre diş dolgusu ya da kanal tedavisi ile çürüğün tedavi edilebilmesi mümkündür. Bursa’da bulunan diş kliniğimizde aşağıdaki dolgu türleri uygulanmakta ve aynı gün diş dolgusu ihtiyacı karşılanmaktadır.

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, diş eti iltihabının ilk ve en önemli belirtisidir. Diş eti iltihabının diğer belirtileri ise diş etlerinde şişlik, renk değişikliği, parlaklık ve ağız kokusu şeklinde görülebilmektedir. Bu belirtiler hafife alınmamalı ve görülmesi halinde diş hekimine başvurulmalıdır. Hastalıklı diş etleri tedavi edilmezse enfeksiyon ilerler ve daha derin dokuları; yani dişi tutan kemiği, dişi kemiğe bağlayan lifleri deforme edebilir. Bu durum periodontitis adını alır ve bu hastalıkla birlikte çürük olmayan dişler bile sallanıp düşebilir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Diş eti hastalıkları, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavi; ağız hijyeninin iyi bir şekilde sağlanmasına, doğru ve erken tanıya ve doğru tedavi yaklaşımlarına bağlıdır. Bu nedenle hem hastanın hem de diş hekiminin tedaviye aktif olarak katılması gerekir. Diş eti hastalıklarının tedavisi iki aşamada gerçekleştirilmektedir:
Aşama: Periodontal tedavide en önemli aşama, enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Enfeksiyonun kaldırılması için ise hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plak, diş taşı ve diş taşının tutundugu kök yüzeyinin diş hekimi tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması gerekmektedir. Bu işlem “başlangıç tedavisi” adını almaktadır.
Aşama: Başlangıç periodontal tedavi sonrasında kalan cep derinlikleri, diş eti büyümeleri ve çekilmeleri, kemik erimesinin varlığı ve şekli, diş eti miktarı gibi verilerin bulunması durumunda diş hekiminin önerisi ile cerrahi işlem yapılabilmektedir. Tüm periodontal hastalıklar aynı cerrahi işlemlerle tedavi edilemezler. Tedavi seçimindeki belirleyici etkenler, hastaya ve dokuya ait özellikler ve mevcut diş eti hastalığının seyri ve yaygınlığıdır. Tedavinin bu aşaması “düzeltici tedavi” olarak adlandırılmaktadır.

Diş Taşı Temizliği

Diş eti sorunları genellikle diş üzerinde ve etrafında biriken plaklardan kaynaklanır. Dişlerinizi ne kadar iyi ve düzenli fırçalarsanız fırçalayın, dişlerinizin arasında kolaylıkla ulaşamayacağınız yerler kalmış olabilir. Bu alanlarda plaklar birikerek sadece fırçalama ile temizlenmesi çok zor olan ve “diş taşı” adı verilen yapılar oluşturur. Diş taşı uzaklaştırılmadığında ise daha fazla plağın birikmesine ve en sonunda diş eti sorunlarına sebep olabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Diş yüzeyinin iyi temizlenmemesi sonucu oluşan diş plakları, tükürük içerisinde bulunan mineraller ile birlikte dişler üzerinde çökelme yapmaktadır. Diş taşı da zaten bu nedenle oluşmaktadır. Diş taşları da yine diş etine zarar vererek diş eti çekilmeleri ve rahatsızlıklarını tekrar tekrar hastalara yaşatmaktadır. Bunu engellemenin tek yolu ise altı ayda veya senede bir düzenli olarak  tekrarlanması gereken diş taşı temizliğidir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Periodontoloji Nedir

Halk arasında yayılan yanlış bilgilerden dolayı diş taşı temizliğinin dişleri yıpratacağı düşünülür fakat diş taşı temizliği dişlerinize asla zarar vermez. Aksine, temizlenmemiş diş taşları dişlerinize zarar verebilmektedir.

Küretaj

Diş eti hastalığının daha ilerlemiş olduğu durumlarda, diş eti dokusundaki kanama, şişlik, kızarıklık ve diş eti cebinin derinleşmesine ek olarak kemik dokusunda da yıkım başladığında “küretaj” işlemi yapılması gerekebilir. Küretaj tedavisinde özel gereçler ile diş eti cebinin içine girilerek düzgün bir kök yüzeyi elde edilir ve diş etlerinde iltihap oluşmasına neden olan bakteri ve irritanları mekanik olarak ağızdan uzaklaştırılır. Bu işlemin ardından diş eti cebinin içine diyot lazer uygulanmak suretiyle diş eti dokusunda derin dezenfeksiyon sağlanır.

Flap Cerrahisi

Flap operasyonu, ileri kemik yıkımlarının oluştuğu durumlarda diş etinin altındaki kemiğe müdahale etmek ve burada oluşmuş diş eti ceplerini ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu operasyon sırasında diş eti dokusu kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzensizlikleri giderilir ve gereken durumlarda oluşmuş kemik yıkımı alanları kemik tozları (greft) ile desteklenir.