• Barış Mah. İkbal Sok. No:4/A (Acıbadem Acil Girişi Karşısı) 16130 Nilüfer / BURSA
  • (0224) 999 43 11
  • info@netaklinik.com

Neta İletişim

sdfssdfdsf
  • Acil Durumlar İçin Arayınız(531) 974-4111

    Acil Durumlar İçin Arayıp Randevu Alabilirsiniz.

  • İletişim
Diş Tedavisi Nedir
Diş Çürüğünün Seviyeleri

Diş tedavisi, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı ve işlevsel hale getirilmesi için yapılan çeşitli tedavi yöntemlerini kapsayan bir diş hekimliği dalıdır. Bu tedaviler, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, diş kırıkları, diş sızlaması, diş hassasiyeti ve diğer ağız sağlığı sorunlarına yönelik olabilir. Diş tedavisi yöntemleri arasında dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, diş protezi, diş taşı temizliği, diş beyazlatma ve diş eti tedavisi yer alabilir. Bu tedavilerin amacı, ağız sağlığı sorunlarını gidermek ve dişlerin sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesini sağlamaktır. Diş tedavisi, diş hekimleri tarafından yapılan güvenli ve etkili bir tedavidir. Düzenli diş muayeneleri ve ağız bakımı ile birlikte, diş tedavisi sağlıklı bir ağız ve dişler için önemlidir. Unutmayın, düzenli diş muayeneleri ve bakımı sağlıklı bir gülümseme için kritik önem taşır.

Diş Çürüğü

Diş çürüğü, dişin sert dokusu olan diş minesi ve onun altındaki dentin tabakasının hasar görmesi sonucu meydana gelen durumdur. Çoğunlukla çürük yapıcı besinler olan karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker, nişasta vb.) tüketilmesi sonucu bu gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşmaktadır. Ağızda bulunan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenmekte ve bu mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir. Bir süre sonra bu asitler dişin sert dokularında hasara sebep olup, diş çürüklerini oluşturmaktadır.

Diş Çürüğünün Seviyeleri

1. Seviye: Dişin yüzeyinde (genellikle diş minesinde) görülen soluk renkli noktalar şeklinde belirir. Bu aşamada diş ağrısı vb. semptomlar görülmediği için fark edilmesi kolay olmayabilir.
2. Seviye: Bu aşamada çürük dişin sert yüzey tabakasını geçmiş ve dişin büyük kısmını oluşturan dentin tabakasına zarar vermektedir. Bu aşamada, diş çürümesi ağrı verici olmaya başlar.
3. Seviye: Çürümenin bu aşamasında çürük artık dentin tabakasını da geçmekte ve kan damarlarının ve sinirlerin bulunduğu dişin daha yumuşak olan pulpa (diş özü) tabakasına ulaşmıştır. Bu aşamada acı ve diş ağrısı yüksek seviyededir.
4. Seviye: Çürüğe herhangi bir müdahale yapılmazsa, dişin daha derin bölümleri olan bağ doku, kemik ve diş etini etkilemeye başlar. Bu aşamada dişlerin dökülmesine de yol açan diş apseleri görülmeye başlar ve çok daha büyük acı ve ağrılara sebep olmaktadır.

Diş Çürüğü Tedavisi

Diş çürüklerinin tedavisi çürüğün hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre, uzman diş hekiminin kontrolü sonucunda çürüğün seviyesine göre diş dolgusu ya da kanal tedavisi ile çürüğün tedavi edilebilmesi mümkündür. Bursa’da bulunan diş kliniğimizde aşağıdaki dolgu türleri uygulanmakta ve aynı gün diş dolgusu ihtiyacı karşılanmaktadır

Dolgu Çeşitleri

Günümüzde dolgu çeşitleri olarak Amalgam Dolgular, Kompozit Dolgular ve duruma göre Porselen Dolgular kullanılmaktadır. Her diş için aynı dolgu türü uygun olmayabilir. Hastanın çeşitli maddelere karşı alerjisi, dişin konumu, çürüğün büyüklüğü gibi faktörler uygulanacak diş dolgusunun çeşidini belirler.

Amalgam Dolgu

Özellikle diş hekimliği alanında kullanılan amalgam dolgu gümüş, civa, kalay ve bakır karışımdan oluşmaktadır. İçeriğindeki gümüş maddesinden dolayı “gümüş amalgam” olarak da adlandırıldığı görülmektedir. Uygun fiyatlı diş dolgusu olması ve uzun süre dayanabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen dolgu türlerinden birisi olmasına rağmen, bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunların başında gri metalik rengi nedeniyle estetik beklentileri karşılayamaması gelmektedir. Ayrıca hastanın civaya karşı muhtemel alerjisini tetikleme ihtimali de bir diğer olumsuz yanını oluşturmaktadır.

Kompozit Dolgu

Beyaz renginden dolayı Beyaz dolgu olarak da adlandırılan kompozit dolgular, içerisinde silikon dioksit parçacıkları barındıran plastik bir karışımdan oluşmaktadır. Kişinin orijinal dişleriyle aynı renge sahip olması sayesinde amalgam dolguya göre daha estetik bir görünüm sunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı en çok tercih edilen diş dolgusu çeşitleri arasındadır. Fiyat-performans açısından da oldukça başarılı bir dolgu türüdür. Kompozit dolgunun olumsuz yanı, kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde renk atabilme ihtimali bulunmasıdır. Bu nedenle özellikle boya içeriği fazla olan besinler dikkatli tüketilmelidir.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır

Porselen Dolgu

İçeriğinde porselen maddesi bulunmasından dolayı bu isimle anılırlar. diğer dolgu malzemelerine göre daha dayanıklıdır ve estetik açıdan da kişinin gerçek dişlerine yakın bir görüntüye kavuşmasını sağlar. Genellikle madde kaybı çok fazla olan dişlerin dolgusunda kullanılır. Cilalama sayesinde kompozit dolguda muhtemel olan renk kaybı porselen dolguda görülmez. Maliyetli olmaları ve gerçekleştirmek için iki seans gerektirmesi porselen dolgunun dezavantajları arasındadır.