Bu yazımızda kullanımı oldukça yaygın protez diş uygulamaları ve diş protezi nedir sorularının yanıtlarını bulacaksınız. Diş protezi çeşitli nedenlerle yıpranan yada kaybolan diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılan yapay dişlerdir. Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile  diş protezlerinin daha  kapsamlı bir şekilde üretildiklerini ifade edebiliriz. Diş protezleri hareketli ve sabit protez olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanmaktadır.

Diş Protezi Nedir

Diş Protezi Nedir?

Protez Diş

Protez Diş, Uygulamaları eksik diş durumlarında  , renk değişimi sorunlarında estetik amaçlı veya çapraşık diş sorunlarının görüldüğü durumlarda kullanılan tedavi yöntemidir. Diş kaybı sorunlarının temelinde çürük diş sorunları, dişeti rahatsızlıkları, genetik rahatsızlıklar ve daha pek çok neden olabilir. Protez dişler, kendi doğal dişlerinize en uygun şekilde tasarlandığı için doğal bir görünümü vardır ve çiğneme fonksiyonunu iyileştirir.

Ağızda eksik olan dişlerin tedavisinde kullanılan protez dişler, uygulama şekline göre tam protez dişler ve hareketli protez dişler olarak ayrılır. Sabit protezler hastanın kendisinin takıp çıkaramadığı kendi dişinden ya da implanttan destek alarak yapılan protezlerdir. Bu protezler hastanın ağız içinde sabitlenir ve hasta bu protezi kendi kendine çıkaramaz.

Hareketli protezler ise, hastanın kendisini takıp çıkarabildiği dişten destek alan yada implant destekli yapılan protezlerdir.

Sabit diş protezlerinin tercih edildiği durumlar genelde eksik dişinin olduğu durumlardır. Örneğin; tek bir diş eksiğiniz olduğunu varsayalım durumda hastanın eksik dişinin önündeki ve arkasındaki dişler kesilerek, kaplama yapılır.

Diş Protez Çeşitleri

Ağızdaki doku eksikliklerini tamamlamak için  yapılan diş protezleri, sabit ,hareketli ve implant üstü protezler olmak üzere üçe ayrılır.

Sabit Diş Protezi

Sabit protezler günümüzde etkili ve en sık uygulanan protez türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanın kaybedilen estetik görünüm ve fonksiyon bozukluklarını ortadan kaldırmak konusunda en iyi sonucu veren sabit protezler, metal destekli ya da metal desteksiz olarak uygulanabilirler.

Bu protezler için kullanılan materyallerde çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli dirence sahip olması estetik özellikleri ve biyolojik dokularla uyumlu olması bu tedavinin başarılı olmasındaki en önemli faktördür.

Adından da anlaşılacağı üzere ağızda sabit duran bu protezler, porselen zirkonyum lamina vb farklı metaryellerden yapılabilir.

Laminate Resterasyonlar

Laminate resterasyonlar dişin ön yüzeyinde görülen aşınma durumlarında uygulanan ince yaprak porselen kaplamalardır. Ön dişlerde yaşanan estetik kaygıları ortadan kaldırmak için tercih edilen laminate yönteminde doğal diş dokusuna yakın bir sonuç elde etmek amaçlanır.

Laminate resterasyonlar, dişin ön yüzey kısmının aşındırılması ile uygulanır. Diş hekiminiz gerektiği ölçüde dişinizin ön kısmını aşındırarak, dişin yapısına uygun olarak ölçü alınır ve laboratuarda kalıbın hazırlanması sağlanır.

Zirkonyum Resterasyonlar

Dayanıklı ve estetik bir malzeme olması dolayısı ile zirkonyum kaplamalar, diş protezleri arasında sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Zirkonyum malzemesi, diş yapısına benzer bir ışık geçirgenliği sağlayarak pürüssüz ve doğal bir görünüm elde etmenizi sağlar.

Hareketli Diş Protezi

Hareketli diş protezleri, hastanın kendisinin takıp çıkartabildiği komşu dişlerden yada implant uygulamalarından destek alınan dişlerdir.  Hareketli diş protezlerini tercih eden hastalar bu protezlerin temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir.  Hareketli diş protezleri, reçine akrilik, porselen gibi  malzemelerden üretilebilinir. Bu noktada hareketli diş protezlerini türlerine göre şu şekilde ayırabiliriz ;

Total Protezler

Halk arasında takma diş olarak ta bilinen total protezler, doğal dişlerin tamamının kaybedilmesi ve sadece damağın olduğu durumlarda tercih edilir. Alt ve üst çenede farklı şekilde hazırlanan total protezler için öncelikle hastanın diş dizilimi yapılarak damaklık üzerine konulacak plastik dişler hazırlanır. Kişiye özel olarak üretilen total protezler, ağız içine yerleştirildikten sonra bir uyum sürecine ihtiyaç duyulabiinir. Total protez uygulaması sonucunda salgı bezleri uyarıldığı için tükürük üretiminde artış ve konuşma bozukluklarının görülmesi normaldir.

Parsiyel Protezler

Kısmı diş protezi olarak bilinen parsiyel dişler ağızda kısmi diş kayıplarının olduğu durumlarda  hasta isteğine göre tercih edilen protez çeşididir. Tek parça döküm malzemeden üretilebilir. Kroşe teller ile ana dişlere tutturulur. Bu işlem nedeniyle estetik açı kaygısıyla çok sık tercih edilmemektedir.

İmmediat Protezler

Hastanın var olan dişlerinin çekiminin hemen ardından takılan İmmediat Protezler geçici diş protezi olarak adlandırılır. İmmediat Protezler diş çekimi sonrasında hekiminiz tarafından ölçü alınarak planlanır ve laboratuvarda üretilir. Diş çekimi sonrası süreçte tercih edilen bu protez çeşidi asıl protezler takılana kadar hastaya estetik bir görünüm kazandırır.

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü protezler, hastanın diş kaybının olduğu durumlarda çene kemiğine tutturulan titanyum alaşamlı metal vidalardır. İmplant üstü protezler hareketli ya da sabit olarak hazırlanabilir. Total protezlere benzer bir mekanizması vardır.

Sabit Diş Protezi İçin Kaç Diş Gerekmektedir?

Sabit protezler kullanım konforu açısından iddialı bir özelliğe sahiptir. Bu durumun doğal sonucu olarak sabit dişlerin son zamanlarda yoğun bir seviyede ilgi gördüğünü ifade etmek mümkün olmaktadır. Ancak sabit dişlerin uygulanması için birtakım kriterlerin karşılanıyor olması şarttır. Çünkü sabit diş protezleri, sağlam dişlerle birlikte uygulanmaktadır.

Sabit diş uygulamasının hayata geçirilmesi için mutlaka dişsiz bölgenin her iki bölümde de sağlam dişlere ihtiyaç vardır. Bu dişler sabit protez dişin tutuculuğunu arttırdığından hayati derecede önemlidir. Özellikle tutucu dişlerin uzun köklü diş olması, sabit diş protezinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu tür uygulamalar köprü olarak da isimlendirilmektedir. Sabit diş protezlerinin yanı sıra hareketli diş protezlerinin de son zamanlarda sıklıkla tercih edildiklerini ifade edebiliriz.

Diş Protezi Kimlere Uygulanmaktadır?

Günümüz koşullarında diş protezi uygulamalarının başarılı bir şekilde uygulandığı bilinmektedir. Peki, diş protezi kimlere uygulanır? Hem kısmi hem de tüm dişlerini kaybetmiş olanlara diş protezi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Protez diş tedavisi diş kayıplarının giderilmesi noktasında etkili çözümlerin ortaya konuşmasını mümkün kılmaktadır.

Özellikle pozisyon bozukluğunu bulunanlarda etkili çözümler ortaya koyan diş protezleri; geniş kapsamlı bir şekilde kullanım özelliklerine sahip olduğu da bilinmektedir. Zaman içerisinde fiziksel deformeye uğramış dişlerin tedavi edilmesi konusunda üst düzey çözümler ortaya koyan diş protezleri; kimyasal olarak deforme olmuş olan dişlerde de etkili bir çözümün merkezinde yer almaktadır.

İlgili Link: Zirkonyum Kaplama Nedir? Kimler Tercih Etmelidir?

Hareketli Diş Protezleri Nasıl Uygulanır?

Hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği özel tasarım protez dişlere; hareketli diş protezi denir. Bu tür diş protezlerinin aparey olarak da isimlendirildikleri bilinmektedir. Hareketli diş protezleri, eksik olan dişlerini almak konusunda üst seviyede bir performansı ortaya koyabilmektedir. Özellikle sabit protez dişler için yeterli bir şekilde desteğin bulunmadığı durumlarda hareketli diş protezleri uygulanmaktadır.

Yeni nesil teknikler sayesinde hareketli diş protezlerinin üst seviyede bir başarıyla uygulandıkları bilinmektedir. Burada diş hekimin tecrübesi ve uygulama için gerekli olan teknik donanım seviyesi, hareketli diş protezlerinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Hareketli protezlerde var olan dişlerden destek almaktadır. Yine hareketli protezlerin dokulardan da destek aldıklarını ifade edebiliriz. Günümüz koşullarında temelde 4 farklı türde hareketli diş protezinin bulunduğunu ifade edebiliriz.

İlgili Link: Dolgu Çeşitleri

Tam Diş Protezler akla ilk gelen hareketli protez uygulaması olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Yine Bölümlü Diş Protezler ve İmmediat (geçici) Diş Protezler son zamanlarda etkili bir düzeyde uygulanan diş protezleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Overdentures (diş veya implant üstü) Diş Protezler de pratik bir seviyede uygulanabilen hareketli diş protezleri arasındadır. Bu tarz uygulamaların sorunsuz bir şekilde hayata geçmesi, tecrübeli diş hekimleri sayesinde mümkün hale gelmektedir.

Diş Protezlerinin Ömrü

Diş Protezlerinin Ömrü Ne Kadardır?

Diş Protezlerinin Ömrü Ne Kadardır?

Yaygın ve etkili kullanım alanına sahip diş protezlerinin ömrü  ortalama 5-10 yıl gibi söylense de bu sürecin uzun yada daha kısa sürmesine etki edecek faktörler vardır. Bu faktörlerden ilki tükürük salınımıdır. Ağız içindeki tükürük salınımı, porselen yüzeyinde aşınmalara ve yorulmalara sebebiyet verir. Bu aşınmanın sonucunda çiğneme, sıkma, diş gıcırdatma sorunları varsa porselenin görülen yüzeyinde çatlaklar ve kırılmalar oluşur. Oluşan bu çatlaklarda lekelenme ve birikme sorunları başlar, kırık kısımlarda ise çürük ilerlemesi ve dişeti iltihaplanması sorunları görülmeye başlanır. Bu sorunlarla karşılaştığınızda diş protezinizin ömrü bitmiş ve yenilenmesi gerekiyor demektir. Bir diğer faktör ise genetik kodlarımız ve vücudumuzun biyolojik saatidir. Porselen yapıldıktan sonra dişetlerinde yaşanan değişiklikler, dokularda oluşabilecek bozulmalar porselenin ömrünü kısaltır.

Diş protezlerinin yeterli miktarda desteğe sahip olmaması, bu dişlerin kullanım ömrünü doğrudan etkilemektedir. Yine sararan ya da çürüyen dişlerin bulunması diş protezlerin ömrünü etkiler. Burada diş protezlerinin bakımının düzenli olarak yapılması ve ağız bakımına dikkat edilmesi, protez dişlerinin kullanım ömrünü de uzatmaktadır

Bursa Protez Diş Uzmanı

Bursa protez diş uzmanı konusunda ayrıcalıklı fırsatların bulunduğu bir kentimizdir. Bu durumun oluşmasında Bursa’da protez diş uygulamalarının uluslararası kalite standartlarında uygulanması etkili olmaktadır. Bursa’da tam anlamıyla üst seviyede bir protez diş uygulaması yaptırmayı istiyorsanız, mutlaka bu alanda uzman olan bir diş hekiminden hizmet almalısınız. Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel; Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi alarak; bu alanda çok sayıda farklı seminere de katılmıştır. Çok sayıda bilimsel çalışmaya katkı sunan Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel; Bursa’da protez diş uygulamalarının mükemmel bir kalitede hayata geçirilmesinde de etkilidir.

2021 yılından bu yana Özel Neta Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde hizmet sunan Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel; International Team for Implantology (ITI) üyesi olarak, yeni nesil diş uygulamalarını hayata geçirmektedir. Özellikle son zamanlarda diş uygulamalarına yönelik teknolojik gelişmelerin yaşanıyor olması, protez diş uygulamalarının da üst düzeyde hayata geçirilmesini mümkün kılar. Elbette ki bu durum Bursa protez diş uzmanı hizmetleri için de geçerliliğini korumaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında diş protezi kullanırken dikkat etmemiz gereken 5 madde hangisidir? İşte detaylar!

Bursa Protez Diş Uzmanı

Bursa Protez Diş Uzmanı

Diş Protezi Kullanırken Dikkat Etmeniz 5 Madde

Son zamanlarda Bursa’da protez dişlerin uluslararası kalite standartlarında hayata geçirildiği bilinmektedir. Bundan dolayıdır ki Bursa protez diş uzmanı gündeme geldiği zaman karşımıza geniş kapsamlı seçenekler çıkmaktadır. Elbette ki Bursa’da protez diş uygulaması yaptırdığınız zaman dikkat etmeniz şart olan birtakım kriterler yer almaktadır. Bu kriterlere dikkat ediyor olmak, protezlerden istediğiniz gibi bir fayda elde etmemizi de mümkün kılacaktır.

Özellikle diş protezi kullanırken dikkat etmek beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Ancak bu sayede diş protezlerinden istenilen faydanın elde edilmesi mümkün hale gelmektedir. Günümüz itibariyle diş protezi kullanırken dikkat etmemiz gereken 5 maddeyi aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Diş protezinizi temizlerken sıcak su kullanmayın
  • Diş protezi kullanırken ilk 7 aylık süreye dikkat edin
  • Diş protezi kullanırken protezinizin temiz olmasına dikkat edin
  • Diş protezinizi kullanırken öksürürken ağınızı peçeteyle kapatın
  • Proteze alışma sürecinde üst ve alt dişlerin alışma süresinin farklı olduğunu göz önünde bulundurun

Diş protezinizi temizlerken sıcak su kullanmanız, protezine zarar verecektir. Bundan dolayı diş protezinizi sıcak suyla yıkamaktan kaçınmalısınız. Diş protezinin ortalama alışma süresinin 7 ay kadar olduğunu bilmelisiniz. Bu süre sonunda diş protezlerinizi daha pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Öksürürken ya da hapşururken ağzınıza peçeteyle kapatmanız, diş protezinizin ağzınızdan çıkmasını önleyecektir.

Diş Protezi Nasıl Yapılır?

Diş protezi uygulaması, ağzınızın ölçülerini (kalıplarını) alarak başlar. Böylece gülümsediğinizde veya başkalarıyla konuşurken doğal görünecek ağzınıza özel bir uyum sağlamak da mümkün olur. Diş protezi, eksik dişlerin yerini alan bir diş uygulamasıdır. Bir veya daha fazla eksik dişin, tam bir diş kemerinin veya ağzın her iki kemerinin değiştirilmesi için kullanılabilmektedir.

Protez diş uzmanları, kalıcı veya çıkarılabilir diş protezi tasarlamak ve üretmek için hastalarla çalışan eğitimli profesyonellerdir. Protez diş hekimleri, hastanın ağzına rahatça oturan ve doğal görünen yapay bir diş oluşturmak için porselen, plastik ve metal malzemelerin kullanımında uzmanlaşmıştır.

Tedaviye hazırlanmanın ilk adımı, bir protez uzmanı veya ağız cerrahı ile bir değerlendirmenin yapılmasıdır. Bu randevu sırasında, tedavi planınızı etkileyebilecek sağlık durumların yanı sıra ihtiyaç ve talepler de dikkat alınmaktadır.

Tedavi planınız üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra, daha fazla tedavi yapılmadan önce gerekli taramalar yapılmaktadır. Teşhis sonrasında artık protez diş uygulaması hayata geçirilmektedir. Burada prova aşamasına dikkat etmek şarttır. Bu, yeni protezinizin ağzınıza tam olarak oturmasını ve uzun yıllar dayanmasını sağlayacak şekilde yapılmasına yardımcı olacaktır.

Diş Protezi Nasıl Temizlenir?

Elbette ki protezlerin sorunsuz bir şekilde kullanılması için mutlaka periyodik aralıklar halinde temizlenmesi gerekmektedir. Peki, diş protezi nasıl temizlenir? Protezlerinizi temizlemenin en iyi yolu, her gün yemeklerden ve ara öğünlerden sonra ılık su ve yumuşak sabun (mümkünse dişe özel) kullanmaktır. Akan su altında protezinizi iyice durulayarak ardından ağzınıza geri koymadan önce yumuşak bir havlu veya bezle kurulamalısınız. Bu arada protezinizin yüzeylerine zarar verebileceğinden aşındırıcı temizleyiciler kullanmamalısınız.

Yeni Nesil Diş Protezi

Yeni Nesil Diş Protezi

Yeni Nesil Diş Protezi

Yeni nesil diş protezi söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece üst düzeyde bir performans ortaya koyan dişler çıkmaktadır. Protez diş uzmanları eksik dişlerin yerine konması veya kısmi dişsiz hastaların ağız rehabilitasyonuyla ilgilenmektedir. Yeni nesil protez diş uzmanları, eksik dişleri değiştirmek için diş implantları, köprüler ve kronlar dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanmaktadır.

Bu da çok daha üst düzeyde bir diş protezi uygulamasının karşımıza çıkmasını mümkün kılar. Özellikle Bursa’da son zamanlarda yeni nesil diş protezi uygulamalarının hayata geçirilmesi, tam da aradığınız standartlara uygun bir hizmeti almanızı mümkün kılar. Bursa protez diş uzmanı hizmetleri günümüz itibariyle geniş kapsamlı bir hizmetin merkezinde yer almaktadır.

Protez Diş Kullanımının Avantajları

Diş protezleri, eksik dişlerin yerine kullanılan protez uygulamasıdır. Bu tür protezler plastik, metal veya seramikten yapılabilirler. Protez dişler kron ve köprülerle birbirine bağlanır. Bunlar her iki taraftaki doğal dişlere veya çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilmiş özel aparatlarla sabitlenmektedir. Bu tür protezler eksik dişleri değiştirerek çiğneme yeteneğini geri kazandırarak ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca genel yüz görünümünü iyileştirerek konuşma yeteneğini geliştirir.

Protez diş kullanmak, çiğneme yeteneğinizi geliştirecektir. Böylece bir ya da daha fazla diş kaybının yaşanıldığı durumlarda protez diş uygulamalarının işlevsel bir özelliğe sahip olduklarını ifade etmek mümkün olmaktadır. Eksik dişlerden kaynaklanan ısırma gücü kaybının giderilmesi noktasında protez dişler harika bir etkiye sahiptir. Bütün bu bilgiler ışığında Bursa protez diş uzmanı hizmetleri sayesinde üst düzeyde bir protez uygulaması yaptırmanız mümkün olmaktadır

Protez dişlerin de artık bizim dişimiz olduğunu kabul ederek tıpkı doğal dişlerimiz gibi düzenli olarak temizliğini yapmamız gerekmektedir. Özellikle hareketli protezlerde ağız ve diş sağlığımız için protezler çıkarıldığında iyice yıkanması ve fırçalanması gerekmektedir. Sabit protez dişlerin ise düzenli olarak fırçalama bakımları yapılmalıdır. Protez dişlere özel olarak macunlar bulunmaktadır. Protez dişler için olan temizlik malzemelerini kullanmamız oldukça önemlidir. Diğer bakım ürünleri proteze zarar verebilmektedir.

Dişlerimiz yüz estetiğimizin en önemli parçasıdır. Düzgün ve güzel dişler etkili bir gülüş özgüvenli yapılan konuşmalar için çok önemlidir. Zamanla çekilmesi gereken, sağlık problemlerinden dolayı dişlerimizi kaybedebiliriz. İşte tam bu sırada protez diş karşımıza çıkıyor. Protez dişin birçok avantajı bulunmaktadır.

Eksik dişlerden dolayı yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırır.

Hastaların güvenle gülümsemesine yardımcı olur.

Temel ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olur. Çiğneme, ısırma vb.

Protez dişler sağlam bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kolay uzun ömürlü ve rahat bir kullanım sunar.

Diş protezlerinizi temizleyip kurutun. Diş proteziniz damakla teması sırasında tükürükleriniz doğal bir yapıştırıcı görevi görmesiyle birlikte, doktorunuzun verdiği yapıştırıcı kremi uygulayın. Protezin damaklarınızın kenarından taşmamasına özen gösterin. Protezi yapıştırmadan önce ağzınızı iyice çalkalayın.

Yorum Yazın