Diş lezyonu; Son yıllarda diş ve diş eti sağlığının daha önemli hale gelmesiyle birlikte dişe bağlı çeşitli sorunlar ağız sağlığını kötüleştirmekte, diş ve diş etlerinde istenmeyen doku hasarlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Diş lezyonları bunlardan sadece bir tanesidir. Diş lezyonları, çeşitli mikroorganizmalar içeren diş kültürlerinde bulunan kesecikler olarak bilinir. Diş lezyonu, diş köklerinde ortaya çıkan kistik oluşumlar olarak tanımlanabilir.

Diş lezyonu tedavisi; Diş lezyonun ortaya çıkmasıyla birlikte diş hekiminin uygulanan teknik muayeneler ve çeşitli tedaviler bu kötü durumu ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Erken müdahale ile bile bu sorunlarla karşılaşmadan diş lezyonlarının oluşumunu engellemek, ağız ve dişlerin sağlıklı yapısını korumak mümkündür. Diş lezyonu tedavi edilirken ilk önce kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi lezyonu azaltabilir veya yok edebilirse tedavi başarılı sonuçlanmış olur. Fakat bazı anlarda kanal tedavisinin neden olduğu lezyonları kurutmak veya yok etmek mümkün olmayabiliyor. Bunun nedeni, diş köklerinde uzun süreli bakteri varlığının kötü kanal tedavisi sonuçlarına yol açabilmesidir. Bu gibi durumlarda hem kanal tedavisi hem de apikoektomi uygulanmaktadır.

Diş Lezyonu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Diş Lezyonu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Apikal rezeksiyon tedavisi problemli dişi kurtarabilir. Apikoektomi ise sadece ön dişlere yapılır. Çünkü arka dişlerin apikal rezeksiyonu çok zor bir işlemdir. Bu nedenle arka dişlerdeki diş lezyonları için diş çekimi tedavisi uygulanmaktadır. Arka diş lezyonlarının temizliği sadece bu uygulamada yapılmaktadır. Ayrıca ön veya yan dişlerdeki diş lezyonlarının da güvenilir bir şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde hem ağız yapısında hem de diş yapısında çeşitli istenmeyen problemler ortaya çıkabilir.

Diş Lezyonu Neden Oluşur? 

Diş lezyonlarının oluşumunun çeşitli sebepleri vardır. Genelde diş çürüğü ile ilgili bir problem olduğu düşünülür ancak diş lezyonları diş çürüğü ile paralel olarak ortaya çıkabilir. Şimdi, diş lezyonlarının nedeni nedir? Daha yakından bakalım.

İlgili Link: Abrazyon

  • Lezyon, diş iltihaplanmasının ana nedenlerinden biridir
  • Travma diş lezyonun ortaya çıkmasına sebebiyet olur
  • Dişlerdeki çürükler de diş lezyonlarının oluşmasına neden olur.

İltihaplanma, diş lezyonlarının oluşumunun ana nedenidir. Yapılan analizler, diş lezyonlarının en yaygın nedeninin dişin veya köklerin belirli bölümlerinin iltihaplanması olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen diş lezyonlarının oluşumuna en çok sebep olan iltihaptır.

Diş Lezyonu Nedden Nasıl Olur

Diş Lezyonu Nasıl Oluşur

Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?

Diş lezyonlarına ara sıra travma ve iltihaplanmaya  neden olur. Ayrıca diş lezyonlarının oluşumunda üç farklı faktör ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, diş lezyonları neredeyse her zaman vardır. Üç faktör ise şöyledir; Kanalla, diş etiyle, dolaşım sistemiyle oluşmaktadır.

Kanaldaki diş lezyonları önce diş çürüğü olarak ortaya çıkar. Diş yapısı üç farklı katmandan oluşur. Bu üç katman, çok dayanıklı bir yapıya sahip bir mine tabakası, hemen altında bir diş tabakası ve bunların yanında pulpa olarak görünür.

Dişler lekelendikten sonra çürümeye başlarsa bu durum önce mine tabakasına yansır. Bu sorunu tedavi etmeden bırakırsanız, diş katmanında ilerleme göreceksiniz. Daha yüksek seviyelerde pulpa parçaları oluşur ve problem pulpa yuvasına ulaşır.

Dişin alt tabakası olarak bilinen pulpa, genellikle sinirlerin bulunduğu odadır. Çürükler pulpa kanalına ulaştığında dişler şiddetli ağrı hissetmeye başlar. Ayrıca pulpa, diş kökleriyle temas halinde olduğu için kanal oluşturan bölgede lezyonların oluşması muhtemeldir.

Diş lezyonlarının oluşmasının bir diğer nedeni de diş etlerini oluşturan kısımlardır. Bu gibi durumlarda diş lezyonlarının oluşmasının temel nedeni uygun ve düzenli ağız bakımının ihmal edilmesidir. Ağzınızı düzenli olarak temizlemezseniz ve ağzınız hijyenik değilse, dişlerinizde ve diş etlerinizde bakteri birikebilir.

Dişlerin düzenli ve düzgün bakımının yapılmaması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan bakteri, sadece diş çürüklerine değil, diş eti kanaması gibi hastalıklara da neden olur. Kanamadan sonra, bakterilerin ağzın farklı bölgelerine yayılma olasılığı daha yüksektir. Dişin farklı bölgelerine ulaşarak çoğalan bakteriler diş lezyonlarının oluşmasında etkilidir.

Dişlerde Lezyonların Nedenleri Nelerdir? 

Diş lezyonlarının oluşumunda çeşitli faktörlerden bahsetmek mümkündür. Genellikle her dişin uzunluğu ve kalınlığı farklı boyutlardadır. Bu gibi durumlarda yiyecek sırasında her diş farklı bir kuvvet uygular ki bu diğer konulardan önemli bir farktır. Gece uyurken sürekli dişlerinizi sıkmak, gün içinde dişlerinizi birbirine sürtmek ve yemek yerken aşırı çiğnemek de diş lezyonunun sebeplerinden biridir. Diş lezyonları yirmili yaşlarda meydana gelen ve damak yapısına gömülü olan yirmi yaş dişleri ile de kendini gösterebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için herkesin belirli zamanlarda ara vermeden hem ağız hem de diş muayenesinden geçmesi gerekir. Aksi halde beklenmedik durumlarda diş lezyonları ile karşılaşabilir ve çeşitli sorunlarla baş başa kalabilirsiniz.

İlgili Link: Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Yorum Yazın