Dolgu yaptırmayı istediğimiz zaman farklı dolgu çeşitleri karşımıza çıkmaktadır. Hangi dolgunun tercih edileceği konusunda isabetli bir şekilde karar vermek, beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Bundan dolayı dolgu yaptırmayı isteyenlerin dolgu çeşitlerine dair bilgi sahibi olmaları, diş dolgusunun tercihi konusunda isabetli bir kararın verilmesini de mümkün kılacaktır.

Dolgu Çeşitleri
Dolgu Çeşitleri

Çürüyen, kırılan ya da çatlak dişler dolgu ile kuvvetlendirilir, çürüğün ilerlemesi durdurulur. Böylece diş kaybı önlenir ya da geciktirilir. Ön dişlerde oluşan estetik kötü görümler düzeltilmiş olur. Çürüklerden ağızda oluşan bakteri üremesi ya da kokular önlenir. Günümüzde kullanılan üç tür dolgu bulunmaktadır. Amalgam, Kompozit ve Porselen dolgular. Her dolgunun kullanım alanları ve avantaj ile dezavantajları farklıdır.

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu , geçmişten günümüze kadar uzanan süreçte sıklıkla tercih edilen dolgular arasında yer almaktadır. Bundan dolayı dolgu çeşitleri söz konusu olduğu zaman ilk akla gelen seçenekler arasında yer almaktadır. Halk arasında gümüş dolgular olarak bilinir. İçeriğindeki gümüş miktarı azdır. Bakır, kalay ve gümüş içerir. Bu maddeler cıva ile birleştirilerek esneklik kazandırılır ve hazırlanan oyuğa kolayca tatbik edilir. Sonrasında kısa sürede donma gerçekleşir. Çiğneme esnasında oluşan basınca oldukça dayanıklı bir dolgu oluşturulmuş olur.

Amalgam dolgular içeriğindeki cıva yüzünden hastalarda bazı tedirginlikler doğurmaktadır. Ama amalgam dolgudan insan vücuduna geçen cıva miktarı yiyecek ve içecekler ile alınan cıva miktarından azdır. Yakıtlardaki gazın havaya karışması ve bu havanın solunması yüzünden de cıva alınabilmektedir. Yani cıva vücuda başka yollar ile de girebilmektedir. O yüzden tedirgin olup var olan amalgam dolgular çıkartılma yoluna gidilmemelidir. Çünkü amalgam dolgunun çıkarılması dişe zarar verebilir. Asıl önemlisi çıkarma sırasında alınan cıva miktarı daha çok olabilmektedir.

Amalgam dolguların içerdiği cıva yüzünden üç durum için diş doktorunuzla görüşülüp fikri alabilirsiniz. Gebelik, cıvaya karşı saptanmış alerji ve yaşam boyunca cıva birikimine sebep olmuş bir meslekte çalışmış olmak gibi durumunuz varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Yaklaşık 150 yıldır kullanılan bu tür dolgular, arka dişlerde çiğneme basıncına dayandığı için uzun ömürlü olmaktadır. Üstelik maliyeti bakımından diğer dolgulara göre daha uygundur. Böylece uygun bir bütçeyle dolgu yatırmanız da mümkün olacaktır.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolguların da ömrü amalgam dolguların ömrüne yakındır. Ancak çok büyük dolgularda amalgam kullanılması dolgunun daha uzun süre kalmasına sebep olur. Kompozit dolgular cam ile akrilik tabanlı reçine karışımından yapılmaktadır. Kompozit dolguların son zamanlarda sıklıkla tercih edilen dolgu çeşitleri arasında yer aldıklarını rahatlıkla ifade edebiliriz.

Bu dolguların yapımı emek gerektirir ve uzun süre alır. Önce dolgunun yapılacağı oyuk hazırlanır. Dolgu malzemesinin tutunacağı ortam hazırlandıktan sonra tabaka tabaka dolgu uygulanır. Her tabaka yapıldıktan sonra mavi ışık uygulaması ile sertleştirilir. Diş rengine benzer bir renkte reçineden yapılan dolgular amalgam gibi gümüş rengi değildir. O yüzden ön dişlerde ve diş kayıplarında çok iyi sonuç verir.

İlgili Link: Endodonti (Kanal Tedavisi)

Amalgam dolgulara nazaran daha kolay hasar alabilirler. O yüzden ısırma, çekerek ısırma ya da sert cismi kırma gibi alışkanlıkları yumuşatarak yapma ya da hiç yapmama ömrünü uzatır. Genelde alışkanlıklara ve kompozit dolgunun uygulandığı yere göre üç yıl ile on yıl arası ömrü vardır.

Renginin diş renginde seçilmesi ile estetik bir görünüm sağlar. Ancak çay ve benzeri maddeler ile rengi bir miktar değişebilir. Daha pahalı ve amalgama göre daha az dayanıklı olması dezavantajlarıdır.

Porselen Dolgular

Kompozit dolgulara nazaran çok daha uzun dayanıklıdır. Dişin bir bölümünün yitirildiği durumlar ve de kron uygulanacak dişlerde bu tür dolgu iyi bir seçenektir. Ön dişlerde kompozit uygulaması kullanılırken, eğer diş çürüğü temizlendikten sonra dişteki kayıp çok fazla ise porselen dolgu denilen beyaz dolgu türü kullanmak daha uygun olmaktadır.

Çok doğal hatta dişin kendinden ayırt edilemeyen bir form oluşturulmasını sağlar. Yakınında olan dişlerle uyumlu bir görünümdedirler. Dişin kendi sertliğinde bir dolgu oluşturulur. Bu sayede diş kadar dayanıklıdır ve yeni kayıplar olmaz. Sızdırmazlar. Bu sayede yeni çürük oluşumu da olmamaktadır. Dişin kalanı da bu sayede korunmuş olur. Porselen dolgular, dolgu çeşitleri arasında estetik görünümleriyle ön plana çıkmaktadır.

Diş hazırlandıktan sonra dolgu ağız içinde değil, laboratuvar ortamında hazırlanır ve sonrasında uygulanır. İki seansta porselen dolgu yapılabilir. Birden fazla çürüğün olduğu dişlerde, kanal tedavisi sonrası tercih edilir. Porselen dolgular estetik görsellik konusunda üst düzeyde bir performansın merkezinde yer alan dolgulardır. Bu durumun doğal sonucu olarak porselen dolguların son zamanlarda sıklıkla tercih edildiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.

Yorum Yazın