Amalgam dolgu Çürüklere yapılan müdahalelerden biri de dolgulardır.  Dişin çürümesi sonucu Dişler de çeşitli nedenlere bağlı olarak sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntıların başında da oluşan çürükler gelir. Dolgular ise tek bir formda yapılmaz. Kullanılan malzemelere göre dolgular çeşitlilik gösterir. Sıklıkla kullanılan dolgu çeşitlerinden biri de amalgam dolgudur. Bu dolgu gümüş dolgu olarak da bilinir. Sadece renginden dolayı gümüş olarak adlandırılır. Yoksa dolgunun içerisine gümüş katılmaz. Bu dolgu cıva ve başka bir metal malzeme birleştirilerek oluşturulur.

Amalgam Dolgu

Amalgam Dolgu

Tercih edilen bu malzemelerden dolayı da ortaya oldukça dayanıklı bir dolgunun çıkması sağlamış olur. Sahip olduğu dayanıklı yapısı sebebiyle özelliklede arka dişlere yapılan dolgularda tercih edilir. Kullanılan cıvanın veya diğer metal malzemenin insan sağlığına herhangi bir zararı da yoktur. Yapılan araştırmalar ile bu dolgunun zararız olduğu kanıtlanmıştır. Sadece kullanılacak metallere karşı kişinin alerjisinin olmadığından emin olunmalıdır. Sıklıkla bu dolgunun tercih edilmesinin nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Dayanıklıdır.
  • Uzun süre kullanılabilir.
  • Ekonomiktir.
  • Zararsızdır.
  • Uygulama süresi kısadır.

Amalgam Dolgu Çıkarılır Mı?

Yapılan amalgam dolgular zaman içerisinde yıpranabilir. Tamamen düşebilir ya da kırılabilir. Eğer amalgam dolgu yapılmış olan diş çürüdüyse veya dolgu deforme olduysa sökülme işlemi yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu tip bir dolguda kırılma, çatlama bir problem varsa acele etmektir. Çünkü amalgam dolguların yapısında yer alan cıva deformasyonlarda kişinin ağız içerisine doğrudan temas etmiş olur. Bu durumunda bir takım hastalıklara sebep olduğu söylenmektedir. Ayrıca bu tip dolgulara yapılan çıkarılma işlemlerin yine hamilelik ve emzirme dönemlerinde yapılmaması tavsiye edilir.  Onun haricinde bu dolgunun çıkarılması ve yenilenmesi mümkündür. Çıkarılan dolgu daha estetik duran beyaz dolgu ile değiştirilebilir.

Amalgam Dolgu Çıkarılır Mı?

Amalgam Dolgu Çıkarılır Mı?

Amalgam Dolgu Değiştirilir Mi?

Amalgam dolgu dayanıklı ve ekonomik olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Ama doğal diş renginden uzak bir görünüme sahip olması bir dezavantaj olarak değerlendirilir. Dolayısıyla hastalar bu dolguları değiştirmek isteyebilirler. Estetik sebeplerden veya yaşanan deformasyonlardan kaynaklı olarak değiştirme işlemi yapılması mümkündür.  Fakat estetik kaygıdan ötürü dolguların değiştirilmesi diş hekimleri tarafından çok tavsiye edilmez. Onun haricinde uygulama yapılan diş çürüdüyse dolguda değişime gidilmesi mümkündür. Yine dolgu kırıldıysa veya çatladıysa mutlaka değiştirilmelidir. Amalgam dolgu değişimi yapılırken ise dikkatli olunmalıdır. Süreç içerisinde gerekli önlemler hekim tarafından mutlaka alınmalıdır.

Amalgam Dolgu Ne Zaman Sökülür? 

Amalgam dolgu sökülme işlemi yapılırken son derece dikkatli olunmalıdır. Hastanın, söküm sırasında dişinden çıkarılan parçaları yutmamasına özen gösterilmelidir. Teknik olarak da hekimin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Genel itibariyle bu tip dolguların çok gerek duyulmadıkça sökülmesi tavsiye edilmez. Diş hekimi hastanın dolgusundan şikâyetleri varsa gerekli muaneyi yaptıktan sonra sökme işlemi yapabilir. Sökülme işlemin yapılmasına neden olan durumlar ise şu şekilde sıralanabilir;

İlgili Link: Diş Protezi Nedir?

  • Dolgunun bütünlüğü bozulduysa
  • Dolguda çatlamalar varsa
  • Dolgu kırıldıysa
  • Dolgu yapılan dişte çürümeler yaşandıysa
  • Hasta renginden dolayı dolguyu değiştirmek istiyorsa

Amalgam Dolgu Üzerine Beyaz Dolgu Yapılır Mı? 

Amalgam dolgu tercih etmek birçok avantajı vardır. Ama günümüzde dişlerde oluşan problemi gidermek kadar işlemin ne kadar estetik olduğunda dikkate alınır. Hal böyle olunca bu amalgam dolgular renk olarak koyu olduğu için estetik bulunmaz. Onun yerine beyaz olan ve diş rengiyle uyumlu dolgular tercih edilir. Daha eski tip kalan koyu renk dolgular yeni tip dolgular ile değiştirilebilir. Bu işlem sırasında eski dolgu üzerine yeni dolgu yapılamaz. Öncesinde eski dolgunun yerinden sökülmesi gerekir. Dikkatli şekilde sökülen dolgu yeni dolgu ile değiştirilebilir. Beyaz dolgularda amalgam dolgular kadar dayanıklıdır. Sadece uygulama esnasında hekimin çok daha fazla emek vermesi gerekir.

İlgili Link: Abrazyon

Yorum Yazın