20 yaş dişleri olarak da bilinen 20’lik dişler, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında konumlanan bu dişler bazı kişilerde problemli bir şekilde çıkabilir. Azı dişi olduğu için kökü geniş olan 20’lik dişler, çoğu kişide çıkma sırasında veya sonrasında ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte 20’lik diş çıkarken ağrının yanı sıra apse oluşumu ve benzeri rahatsızlıklar meydana gelebilir. İşte bu yüzden pek çok kişide 20’lik diş çekimi veya diş ameliyatları gündeme gelir. Genellikle 20’lik diş çıkarken çenede bu dişler için yeterli alan olmadığı durumlarda dişlerin yapısında bozulmalar da ortaya çıkar. Komşu dişlerin sağlığını olumsuz etkilememek ve diş çapraşıklarına neden olmamak için 20’lik diş çekiminin zamanında yapılması önemlidir. 20’lik diş hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

20’lik Diş Nedir?

Yirmilik dişler, ağızda en son çıkan azı dişleridir. Genellikle 20 yaş civarında çıktığı için halk arasında bu şekilde tanımlanır. İnsanda diş gelişimi bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan altta 10, üstte 10 olmak üzere 20 adet süt dişleri ile başlar. Zamanla çocuk 9-10 yaşlarına geldiğinde süt dişleri dökülür ve yerine yetişkin dişler çıkar. Her insanda toplamda 32 adet olması gereken yetişkin dişlerinin 28 tanesi çocukluk ve ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Bunun akabinde kalan 4 büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en aka kısımda yer alan azı dişleridir.

Bu Konu İlginizi Çekebilir; Diş Ağrısı

20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

Yirmilik diş çıkma yaşı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Halk arasında bunlara 20’lik diş denmesinin temel sebebi, bu dişlerin genellikle 20 yaş civarında çıkmasıdır. Ancak bu azı dişleri herkeste illa 20 yaşında çıkacak diye bir şart yoktur. Genellikle sağlıklı bir şekilde çıkmayan 20’lik dişler, çene kemiğinde yeterli alan bulamadığı için komşu dişlere baskı uygular. Ayrıca ağız içi etleri sıkıştırıp diğer dişlere zarar veren 20’lik dişlerin yaratmış olduğu ağrı ve diğer semptomları ortadan aldırmak için düzenli doktor muayenesinden geçmek önemlidir.

Yirmi yaş dişleri genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında 20’lik diş çıkmamışsa bu durum dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğunlukla 20 yaş dişleri diş etleri altında gömülü kaldığı için kişide ağrıya sebep olabilir. Gömülü dişlerin tespit edilebilmesi için uzman diş hekimine muayene olmak ve yeni teknolojiye sahip röntgen cihazlarını kullanmak gereklidir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

20'lik Diş Nasıl Anlaşılır

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

20 yaş diş belirtileri herkesin 17-25 yaş aralığında karşılaşabileceği temel problemlerdir. Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve azı dişi bölgesinde olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişlerde herhangi bir problem görülmez. Çene kemiğinde boş yer varsa bu dişler fazla ağrı sızı yapmadan çıkıp sağlıklı biçimde gelişim gösterebilir. Ancak çoğu kişide 20’lik diş alanı yeterli genişliğe sahip olmadığı için bu bölgede sorun yaşanır. 20’lik dişin çıkması veya gömülü kaldığı durumlarda ortaya çıkan belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Diş ve diş etlerinde ağrı
  • Diş eti hassasiyeti
  • Çeneden kulağa vuran şiddetli zonklama
  • Lenf bezlerinin şişmesi
  • Baş ağrısı
  • Ağızda kötü koku oluşması
  • Çiğneme sırasında ağrı hissetme

Gömülü 20’lik Diş Nasıl Anlaşılır?

Gömülü 20 yaş dişi teşhisi sadece diş hekimleri tarafından yapıldığı için özellikle 17-25 yaş aralığında mutlaka düzenli olarak diş kontrollerine gidilmesi gerekir. Bireyler, yukarıda bahsettiğimiz semptomları yaşamaya başladığında 20’lik diş belirtileriyle birlikte uzman diş hekimine muayene olmak isteyebilir. Yirmilik diş ağrıları olan kişilerde dışarıdan bakıldığında herhangi bir azı dişi görülmüyorsa gömülü diş olduğu şüphesi ortaya çıkar. Gömülü 20’lik dişi teşhis etmek için şu işlemler yapılır:

  • Ağız ve diş muayenesinde diş röntgeni çekilir.
  • Çene kemiği röntgeni sayesinde tüm dişlerin kökleri ve kemik yapıları net bir şekilde görünür.
  • 20’lik dişlerin açıları veya gömülü olup olmadığı röntgen sonucunda belli olur.
  • Röntgen incelemesi sırasında 20’lik diş çekimi veya gömülü diş çekimi ameliyatı yapılacağına karar verilir.
Yorum Yazın