Dil hastalıkları ve tedavisi farklı nedenlerden kaynaklı olarak farklı tanı ve tedavi yöntemlerinin karşımıza çıktığı bir süreci beraberinde getirmektedir. Dil hastalıkları, insanların dili kullanma şeklini etkileyen bir grup bozukluktur. Bu bozukluklar konuşma, anlama ve yazma ile ilgili zorlukları içerebilmektedir. Bazı insanlar, iletişim kurmayı daha da zorlaştırabilecek disleksi gibi başka öğrenme güçlüklerine sahip olabilir.

Dil hastalıkları, bir kişinin dili kullanma veya anlama yeteneğini etkileyen durumlardır. Bu koşullara sahip kişiler konuşma, yazma, okuma ve dili anlamada güçlük çekerler. Dil bozukluğu olan çoğu insanın konuşma, heceleme ve yazma becerilerinde de sorunları vardır.

Dil Hastalıkları Nelerdir

Dil Hastalıkları ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Dil hastalıklarının pek çok farklı türü vardır. Bazıları genetik, bazıları ise değil. Bu koşulların yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesi etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Günümüz itibariyle sıklıkla karşımıza çıkan dil hastalıklarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Afazi
  • Apraksi
  • Dizartri
  • Dispraksi
  • Kandidiyaz
  • Dil Kanseri

Afazi, bir kişinin sözlü veya sözsüz olarak iletişim kurma ve kendilerini ifade etme yeteneğini etkileyen bir bozukluk türüdür. Afazi inme, beyin hasarı veya Alzheimer hastalığından kaynaklanabilir. Bu tür sağlık sorunlarının tedavisi zaman alabilir.

Apraksi, birinin sinir sistemindeki hasar nedeniyle belirli motor görevleri yerine getirmekte zorlandığı bir durumdur. Bu görevler, konuşma, yutma ve komuta üzerine yürümeyi içermektedir. Dolayısıyla Apraksi bu tür görevlerin yerine getirilmesini güçleştiren bir rahatsızlıktır.

Dizartri, konuşma üretiminden sorumlu beyin veya kaslardaki hasar nedeniyle kelimeleri net ve akıcı bir şekilde telaffuz etme sorunudur. Bu da akıcı konuşmanın önündeki en büyük engeller arasında yer almaktadır. Dizartri rahatsızlığında erken teşhis son derece önemlidir.

Dispraksi, kaslar, eklemler ve sinirler gibi vücudun çeşitli bölümleri arasındaki bozulmuş koordinasyonu ifade eder. Kişinin konuşma üretme yeteneklerinin yanı sıra hareket etme yeteneğini de etkileyebilir. Bundan dolayı Dispraksi rahatsızlığının biran önce tedavi edilmesi şarttır.

Dil Hastalıkları Nelerdir

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Kandidiyaz, ağız ve boğaz bölgesinde kaşıntı, yanma ve şişmeye neden olan başka bir mantar enfeksiyonu şeklidir. Genellikle bağışıklık sistemlerini baskılayan antibiyotik veya steroid alan kişileri etkilemektedir.

Dil kanseri; dilde yer alan skuamöz hücrelerde gelişen dil kanseri; dil yüzeyini kaplamaktadır. Dilde hem yaralara hem de aftlara neden olan dil kanseri; aynı zamanda beyaz beneklerin oluşmasına da neden olmaktadır. Bu tür yaralar erken dönemde tedavi edilmezlerse ileriki dönemlerde daha farklı rahatsızlıklar karşımıza çıkacaktır.

Elbette ki pek çok farklı dil bozukluğu türü vardır. Bu hastalıklar birbirlerinden çok farklı olabilirler. Dil hastalığı yaşayan kimi hastalar; belirli bir alanda zorluk yaşarken, diğerleri dilin tüm alanlarında sorun yaşayabilirler. Peki, dil hastalıklarının sebepleri nelerdir? İşte detaylar!

Dil Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

Dil bozukluklarına beyindeki veya sinir sistemindeki felç, beyin hasarı veya otizm spektrum bozukluğu gibi fiziksel problemler neden olabilir. Ayrıca işitme kaybı, gelişimsel gecikmeler veya duygusal travma gibi dış etkenlerden de kaynaklanabilir. Dil bozuklukları genetik olabilir veya beyin hasarı veya hastalıktan kaynaklanabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir:

Aftlar, diş etlerinizde veya dudaklarınızda gelişen küçük ülserlerdir. Stres veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanabilirler. Aftları, sizin fark edebileceğiniz kadar büyük olana kadar genellikle ağrısız oldukları için teşhis etmek zordur.

Alkol bağımlılığı pek çok hastalığa davetiye çıkardığı gibi dil hastalıklarını da tetiklemektedir. Yine dil deldirme işlemi de dil hastalık gelişmesine neden olmaktadır. Dilinizi delmek, delici iğnenin oluşturduğu yaradan bakterilerin girmesi nedeniyle enfeksiyona neden olabilir.

Özellikle diş eti hastalıkları dil hastalıklarının ortaya çıkmasında belirleyici bir etkiye sahip olmaktadır. Bundan dolayı şayet dil eti hastalığınız varsa, mutlaka erken bir dönemde tedavi olmanız gerekmektedir. Kafa travması ya da beyin enfeksiyonu vs gibi problemler de dil hastalıklarının nedenleri arasında yer almaktadır.

Dil Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Dil hastalıklar gündeme geldiği zaman karşımıza farklı tedavi yöntemleri çıkmaktadır. Günümüz itibariyle dil hastalıklarının tedavi edilmesine yönelik teknik ve yöntemleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Cerrahi
  • Radyoterapi
  • Kemoterapi
  • Akıllı ilaç uygulamaları

Özellikle dil kanserinin erken dönemde tanısının konulması durumunda farklı cerrahi müdahalelerle bu sorunun tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Yine radyoterapi de dil hastalıklarının tedavi edilmesinde etkili olan yöntemler arasında yer almaktadır.

Kemoterapi özellikle ileri evredeki dil kanserinin tedavisinde tercih edilmektedir. Bir de son zamanlarda akıllı ilaç uygulamalarının dil hastalıklarının tedavisinde başarılı bir şekilde uygulandığı bilinmektedir.

Dil Hastalıkları Resimli Nedenleri

Dil Hastalıkları Resimli  Açıklamaları

Dil Hastalıkları Resimli Nedenleri

Dil hastalıkları resimli nedenleri özellikle de son yıllarda en çok araştırılan konulardan biri olmaktadır. Bunun en temel nedeni ise insanların ufak bir sorun gördüğünde ciddi olup olmadığını anlama istekleri olmaktadır.

Dil üzerinde oluşabilecek birçok farklı hastalık türü bulunmaktadır. Hangi durumlarda hastaneye başvurulacağı ise merak edilmektedir. Dil insan hayatı için önemli bir organ olmaktadır. Bundan dolayı da oluşabilecek herhangi bir sorun da mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir.

Dil de en çok karşılaşılan hastalıklardan biri pamukçuk olmaktadır. Tıbbi olarak maya enfeksiyonu olarak da bilinmektedir. Genellikle dil yüzeyinde ve yanağın iç kısımlarında beyaz renkli tabakaların oluşması olarak tanımlanmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni ise ağızda yer alan mantarların normalinden daha hızlı ve daha fazla çoğalması sonucunda oluşmaktadır.

Ağız yanması veya dil yanması da en çok karşılaşılan dil hastalıklarından biri olmaktadır. Genellikle bu sorunun neye bağlı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Dil ve ağız çevresindeki bölgelerde yanma sendromu olarak ortaya çıkmaktadır. Alerjik bir duruma bağlı ortaya çıkabileceği gibi beslenme ve hormonsal bir bozukluğa bağlı olarak da çıkması mümkündür.

Diğer bir dil hastalığı ise siyah kıllı dil olmaktadır. Genellikle hastalığı olan kişiyi tedirgin eden bir durum olmaktadır. Dil üzerinde siyah kılların çıkması ile belirti göstermektedir. Tıbbi açıdan herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak estetik görünüm açısından hastalara sorun yaratması mümkündür. Genellikle dil üzerinde ölü hücrelerin dışarıya atılmaması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Dildeki Beyazlık Hangi Hastalığın Habercisi

Dilde beyazlıkların oluşması hem çocuklarda hem de yetişkinlerde karşılaşılabilen bir durum olmaktadır. Dildeki beyazlık hangi hastalığın habercisi olduğu da bu yüzden merak edilmektedir. Dilde oluşan bu beyazlıklar halk dilinde bilinen pamukçuk ya da dil mantarı olmaktadır.

Pamukçuk veya dil mantarı ağız içerisindeki dokularda olması gerekenden fazla mantarın üremesi ile oluşmaktadır. Hastanın dil üzerinde veya yanaklarına bu pamukçuk hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Sadece hasta insanlarda değil sağlıklı bireylerde de ortaya çıkması mümkündür. Ancak genellikle bağışıklık sisteminin yeterli oranda güçlü olmadığı dönemlerde daha sık ortaya çıkmaktadır.

Pamukçuk hastalığının gelişmesini önlemek mümkündür. Hastalığı önlemek veya çoğalmasının önüne geçmek için ise şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir;

  • Dengeli ve düzenli beslenme
  • Diş sağlığına önem gösterme ve günde en az iki defa fırçalama
  • Diş ve ağız kontrollerini düzenli yapma
  • Ağız kuruluğu olması durumunda tedavileri aksatmama
  • Ağız aparatı kullanan kişilerin aparatların hijyenine dikkat etmesi

Dil Rengine Göre Hastalıklar

Sağlıklı bir bireyde dil rengi pembeye kaçan kırmızı bir dil rengi ortaya çıkmaktadır. Genellikle orta kalınlıkta ve çatlak bir yapı göstermemektedir. Ancak bazı durumlarda dil rengine göre hastalıklar oluştuğunu belirlemek mümkündür. Bu anlamda da;

  • Mavi bir dil böbrek rahatsızlıklarının oluştuğunu göstermesi mümkündür.
  • Kırmızıya dönük bir bil bazı besinlerin vücudunuzda eksik olduğuna işaret edebilmektedir.
  • Parlak ve kırmızı bir dil ise kalp veya kan rahatsızlıklarının belirtisi olabilmektedir.
  • Sarı bil dil ise iltihaplı bir rahatsızlığın olduğuna işaret etmektedir. Bu sarılığın daha koyu olması ve dil üzerinde bir tabaka halinde bulunması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Kıllı Dil Hastalığı

Kıllı dil hastalığı , dilin üzerinde saça benzeyen anormal bir yapının oluşması olarak tanımlanmaktadır. Bu durumun temel anlamda neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Tıbbi açıdan tedavisi bulunsa da sağlığı olumsuz anlamda etkileyen bir belirtisi bulunmamaktadır. Genellikle hastaları görünüm açısından yani estetik olarak zorlayan bir durum olmaktadır.

Dil Hastalıkları Hangi Bölüm Bakar

Dilde anormal bir durumun ortaya çıkması ile mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Dil hastalıkları hangi bölüme bakar sorusu için ise ilk olarak kulak burun boğaz bölümüne başvurulması gerekmektedir. Sonrasında tedavi için dahiliye veya iç hastalıklarına yönlendirilmeniz mümkündür.

Yorum Yazın