Günümüzde çoğu insanın karşılaştığı en büyük diş sorunlarının başında diş kökü iltihabı gelmektedir. Bu iltihap çeşidi bakterilerin ya da virüslerin diş mayasına ulaşması ve diş köküne zarar vermesiyle oluşmaktadır. Bu bakteriler genel olarak yiyeceklerden geçmektedir. Ayrıca bu iltihap kötü bir kokuya sahip olan akışkan bir yapıya sahiptir.

Eğer dişlerde bir iltihap var ise ve kısa süre içerisinde tedavi edilmezse zamanla daha ciddi diş sorunlarına neden olmaktadır. Genel olarak bu iltihap dişin en iç kısmında yer alan sinirler ve damarların bulunduğu yerde meydana gelmektedir. Dolayısıyla ön dişlerden ziyade sinir sayısının fazla olduğu arka dişlerde oluşmaktadır.

Diş Kökü İltihabı

Diş Kökü İltihabı

Öte yandan iltihabın olmaması için mutlaka yemek sonralarında dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Ayrıca her gece yatılmadan önce ağız losyonları ile ağız ve dişler yıkanmalıdır. Bu hastalığın tedavisi ise lazer adı verilen bir teknik ile tedavi edilmektedir. Bu teknikle diş kökünde ki bakteriler ve yabancı cisimler temizlenmektedir.

İlgili Link: Diş Eti Apsesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi süresi yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Öte yandan tedavi işe yaramazsa bu sefer de başka bir tedavi yöntemine geçilmektedir. Bu tedavi yöntemine de diş restorasyonu denilmektedir. Tedavi sonrasında hastalığın tekrarlanma ihtimali de oldukça azdır. Diş kökü iltihabı sorununun birtakım belirtileri bulunmaktadır.

Diş Kökü İltihabı- Diş Enfeksiyonu Nedir?

Diş kökü iltihabı- diş enfeksiyonu nedir? Başlığını şiddetli diş ağrısı yaşayanlar tarafından sık aratılan başlıklar olarak görürüz. Diş kökü enfeksiyonu, dişin kökünde oluşan bir iltihap türüdür. Dişte oluşan bir kırık, diş etinde çekilme, alınan bir darbe, dişe zararlı bakteriler gibi etkenler dişte diş enfeksiyonu oluşmasına yol açar.

Diş enfeksiyonu kökten uca yayılarak enfeksiyonun kemiğe ilerlemesine ve apseye sebep olabilir. Diş kökü iltihabı her yaştan insanda görülebilir. Diş hekimleri tarafından enfeksiyonun durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunur.

Diş Kökü Enfeksiyonunun Sebepleri Nelerdir?

Diş apsesi genellikle tedavi edilmemiş diş boşluklarının yaralanma veya dişin üzerinde yapılan bir işlem sonucu olarak ortaya çıkar. İltihaplanma ile ortaya çıkan enfeksiyon, dişin kök ucunda apseye neden olabilir.

Diş hekimleri diş apsesini boşaltarak ve enfeksiyondan kurtularak tedavi edebilir. Kanal tedavisi ile dişinizi sıkıntılı ve acılı olan bu sorundan kurtarabilir. Ancak bütün bunlara rağmen bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Diş kökü enfeksiyonu tedavi edilmeden bırakılırsa ciddi, hatta yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

İşte Diş Kökü Enfeksiyonunun Sebepleri;

Pek çok farklı nedenden dolayı diş kökü enfeksiyonu ortaya çıkabilir. İşte diş kökü enfeksiyonunun öne çıkan sebepleri;

Derin Çürükler

İyi bir oral hijyen sağlanmadığında dişlerde çürük oluşabilir. Derin çürükler diş minesini geçerek pulpa bölgesine ulaşabilir ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.

Travmalar

Dişlere gelen bir darbe veya travma, pulpa bölgesinde hasara yol açabilir. Bu da enfeksiyon riskini artırabilir.

İşlem Komplikasyonları

Kök kanal tedavisi veya diş çekimi gibi diş hekimi işlemleri sırasında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Pulpa bölgesine zarar veren bu komplikasyonlar enfeksiyon riskini artırır.

Diş Eti Hastalığı

İleri evre diş eti hastalıkları, diş eti ceplerinde bakteri birikmesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar zamanla diş köküne yayılabilir.

 

Diş Enfeksiyonu Teşhisi Nasıl Konulur?

Diş ağrısı yaşayan insanlar diş kökünde iltihap apse gibi durumlar olduğundan şüphelenir. Peki diş enfeksiyon teşhisi nasıl konulur? Hasta ve doktor arasında kurulacak iletişim tanı konma aşamasında ilk adımdır. Diş hekimi hastanın diş ve çene çevresini muayene ettikten sonra, hasta öyküsünü dinleyerek tanı yöntemlerini uygular.

Tanı yöntemleri, dişe dokunma ve dokunma sonucu hissedilen şişlik basınca duyarlılık sonrasında röntgen çekimi ile konulabilir. Enfeksiyonun var olduğu ve boyun veya başka bölgelere yayılma durumundan şüphelendiği zaman da detaylı görmek amacıyla BT taraması istenmektedir.

Diş Kökü İltihabı Belirtileri

Diş Kökü İltihabı Nasıl Anlaşılır

Diş Kökü İltihabı Belirtileri

Özellikle diş kökü iltihabına erken dönemde müdahale etmek sorunun çok daha büyümesine engel olacaktır. Diş kökü iltihabı her kişi de farkı olarak belirti göstermektedir. Bu belirtiler kişinin diş sağlığı ve diş yapısına bağlı olarak değişilmektedir. Genel olarak diş kökü iltihabı belirtileri şu şekilde gelişmektedir:

  • En yaygın görülen belirti diş diplerinde şişliklerin oluşmasıdır
  • Yemek yerken ağza gelen rahatsız edici tatlar
  • Yanaklarda, yüzün belirli kısımlarında ve boyunda oluşan hafif şişlikler
  • Rahatsız edici ağız kokusu
  • Yemek yerken ağza farklı bir sıvı gelmesi
  • Diş etlerinde batma hissi
  • Hafif derecede çene ve eklem ağrıları
  • Yemek yerken oluşan aşırı diş sızlaması
  • Sebebi olmadan oluşan halsizlik hissi ve ateş yükselmesi
  • Ağzı açamamak veya yutkunamamak

Öte yandan çok nadir de olsa diş dökülmesi damak veya diş etlerinde renk değişimi ve diş şişmesi de bazı hastalarda oluşabilmektedir. Bu belirtilerden en az 2 tanesi var ise mutlaka diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Peki, diş kökü iltihabı neden olur? İşte detaylar!

Diş Kökü İltihabı Nedenleri

Ağız ve diş sağlığında herhangi bir sorun olmayan bireylerde dişin üst tabakasında, mine ve dentin tabakası yer alır. Bu tabaka dişleri korumak için yardımcı olur. Bu alanlarda oluşan farklı deformasyonlar sonucu, sağlık bütünlüğü bozulur ve zararlı bakteriler, diş köklerine ulaşır. Diş köklerinin enfeksiyon ile kaplanması sonucu, iltihaplanmalar olur ve bu da kişinin zor bit süreçten geçmesine neden olur. Diş kökü iltihabının sebeplerinden bazıları şunlardır;

  • Ağız ve diş sağlığı için gereken önemin verilmemesi
  • Ağız içinde bulunan ve tedavisi yapılmayan çürük dişler
  • Diş minesine meydana gelen kırık ve çatlaklar
  • Dişler de birikmiş olan ve temizliği yapılmayan yemek parçaları
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Dolgu yapılırken, kaliteli bir dolgu yapılmaması ve bazı sebeplerden dolayı, dolguların zayıflaması
  • Diş gıcırdatma hastalığı yani, Bruksizm ortaya çıkması

Diş Kökü İltihabı Tedavisi 

Diş Kökü İltihabı Nasıl İyileşir

Diş Kökü İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?

Diş kökü iltihabı tedavisi ilk olarak hekimin iltihaplanma sebebini belirlenmesi ile başlar. Enfeksiyon yayılımını durdurmak için antibiyotik tedavisine başlanır. Bazı durumlarda iltihap, ileri bir boyutta olabilir. Böyle durumlarda antibiyotik enjektesi yapılır. İltihap kuruduktan sonra, çekim, dolgu ya da kanal tedavisi gibi işlemler yapılır. Antibiyotik tedavisi genel de bir hafta sürer.

Bakteri bir dişin köküne girdiğinde burada irin birikmesine neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlara diş apsesi veya periapikal apse denir. Bu enfeksiyonlar kendiliğinden geçmez, bu nedenle diş hekimine gitmeniz gerekir. Tedavi edilmezse çenenize veya başınızın veya boynunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. İşte diş kökü iltihabı tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza çıkan seçenekler;

Kök Kanal Tedavisi

Kök kanal enfeksiyonu tedavisinde bakterilerin dişlerden uzaklaştırılması gerekir. Bunun için ilk yapılması gereken kökünün kanal sistemindeki bakterilerin temizlenmesi işlemidir. Kök kanal tedavisi için bir diğer işlem ise dişin çekilmesidir.

Antibiyotik Tedavisi

Bazı durumlarda, diş kökü enfeksiyonunu kontrol altına almak için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Antibiyotikler enfeksiyonu kontrol etmek ve yayılmasını engellemek için kullanılır.

Diş Çekimi

Bazı vakalarda, enfeksiyon çok ilerlemiş veya tedavi edilemez durumdaysa diş çekimi gerekebilir. Diş çekimiyle enfekte dişin ve köklerin tamamen çıkarılması sağlanır.

Gerektiğinde Cerrahi Müdahale

Komplike enfeksiyonlar veya tekrarlayan enfeksiyonlar durumunda, apikal rezeksiyon gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir. Bu yöntemde enfekte dokular çıkarılır ve kök ucunda iyileşme sağlanır.

Diş Sağlığına Dikkat

Diş kökü enfeksiyonunu önlemek için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve periyodik diş hekimi kontrolleri önemlidir. Bu, çürüklerin ve diş eti hastalıklarının erken tespitini sağlar.

Elbette ki önleyici önlemlerle diş sağlığınızı korumak önemlidir. Eğer diş kökü enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Sağlıklı bir gülümseme için dişlerinize düzenli bakım yapmayı ihmal etmeyin.

Diş Kökü İltihabı Ameliyatı

Diş sağlığı, genel sağlığımız için son derece önemlidir. Ancak bazen dişlerde meydana gelen problemler, ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Diş kökü iltihabı da bu sorunlardan biridir ve tedavi edilmediği takdirde önemli sorunlara yol açabilir. Bu durumda, diş kökü iltihabı ameliyatı gerekebilir.

Diş Kökü İltihabı Ameliyatı Nasıl Yapılır

Diş Kökü İltihabı Ameliyatı

Diş kökü iltihabı ameliyatı, genellikle bir periodontolog veya bir oral cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat, lokal anestezi altında yapılabilir veya bazı durumlarda genel anestezi gerekebilir. Prosedür sırasında, enfekte olmuş pulp çıkarılır ve kök kanalları temizlenir. Gerekli durumlarda, apse boşaltılır ve enfekte dokular çıkarılır. Ardından, kök kanalları antibakteriyel ilaçlarla doldurulur ve diş kapatılır.

Diş Kökü İltihabı Neden Olur?

Dişlerin üst bölümünde bulunan diş minesi ve denktin olarak adlandırılan tabakalar dişlerin korunmasını sağlayan en önemli yapılardır. Bu yapılarda oluşan çeşitli yıpranmalar diş sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Çoğu zamanda bu yıpranmalar diş kökü iltihapları ile sonuçlanmaktadır. Genel olarak diş kökü iltihaplarının nedenleri şu şekildedir:

  • Yeterli derece ağız veya diş temizliğinin yapılmaması
  • Ağızda bulunan yıpranmış dişlerin tedavi edilmemesi veya geç tedavi edilmesi
  • Yoğun oranda şeker ve karbonhidrat tüketimi
  • Dişlerin mine yapısında meydana gelen kırılmalar ve çatlaklar
  • Diş boşluklarına biriken yemek parçaları
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Çeşitli diş tedavilerinde özellikle hatalı dolgu tedavisi
  • Dış etkenlerden dolayı dişlerin zarar görmesi veya zedelenmesi
  • Diş gıcırdatma hastalığının olması

Öte yandan birde aşırı diş ipi kullanımı da diş kökü iltihaplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle diş iplerinin arka dişlerden ziyade ön dişlerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Arka dişlerin maya kısmı ön dişlere göre oldukça zayıf bir yapıya sahiptir. Tüm bu bilgiler ışığında diş kökü iltihabı ciddiye alınması şart olan en etkili ağız ve diş sağlığı sorunları arasında yer almaktadır.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Temizlenir ?

Diş Kökü İltihabı eğer  çok büyük bir kistik yapı varsa bu operasyonla oradan alınır ama onun dışında küçük lezyonlar kanal tedavisi ile takip ederek iyileştirilir.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi 

Diş kökü iltihabının tıbbi ismi, pulputis olarak bilinir. Bu rahatsızlık ile insanların büyük bir çoğunluğu karşılaşabilir. Diş kökünde iltihap oluşması sonucu, çoğunlukla diş ağrıları görülebilir. İltihapların daha da ileri boyuta gelmesi ve tedavi edilmemesi sonucu, diş kaybı yaşanabilir. Bu yüzden erkenden diş kökü iltihabı tedavisi yapılması çok önemlidir. Dişte oluşan iltihaplanmalar, mutlaka tedavi edilmelidir.

İlgili Link: Diş Etinde Kanama Neden Olur?

Diş kökü iltihabı bakterilerin diş köküne ulaşması sonucu, oluşan enfeksiyon ile alakalıdır. İltihap ağızda kötü bir koku bırakmasının yanı sıra, bakterilerin diğer dişlere de yayılmasına sebep olur ve ağız sağlığını, büyük ölçüde bozar. Diş pulpası dişin en iç kısmında yer alır. Bu bölge de diş sinirleri, bağ dokuları ve dişleri besleyen damarlar yer alır. Bu yapı içinde farklı sebeplere bağlı olarak, iltihap oluşabilir. Bu iltihaplanmalara, diş kökü iltihabı adı verilir. Diş kökü iltihabı tedavisi için yapılan müdahalenin erken zamanda olması ayrıca diş sağlığı bakımından önemlidir.

Diş Kökü İltihabı Vücuda Yayılma Belirtileri

Diş kökü iltihabı vücuda yayılma belirtileri mutlaka takip edilmesi gereken bir konu olmaktadır. Çünkü iltihabın yayılması ile birlikte farklı hastalıkların ortaya çıkması da mümkündür. Mutlaka belirtilerin fark edilmesi durumunda profesyonel yardım alınması gerekmektedir.

Diş kökünde oluşan iltihabın yayılması doğru tedavinin gerçekleşmediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Tedavisinin yapılmaması durumunda ise hızlı bir şekilde ilerlemesi mümkündür. Genellikle belirti olarak;

  • Diş, kulak ve boyun bölgesinde ağrılar
  • Yüksek ateş
  • Diş ve çene bölgesinde şişlikler
  • Halsizlik ve
  • Hastanın yorgun hissetmesi gibi ortaya çıkmaktadır.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş sağlığı, genel sağlığımız için son derece önemlidir. Dişlerimizde meydana gelen sorunlar, günlük yaşam kalitemizi etkileyebilir ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bunlardan biri de diş kökü iltihabıdır. Ancak, diş kökü iltihabının önüne geçmek mümkündür. İşte diş kökü iltihabı için öne çıkan önlemler;

Düzenli Diş Bakımı

Sağlıklı bir ağız sağlığı için düzenli diş bakımı şarttır. Her gün en az iki kez dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak dişlerinizi temizlemelisiniz.

Beslenme Alışkanlıkları

Sağlıklı beslenmek, dişlerinizin sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Şekerli ve asitli yiyecekleri ve içecekleri sınırlayın, çünkü bunlar diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına neden olabilir.

Diş Hekimi Kontrolleri

Düzenli olarak diş hekimine gitmek, diş sağlığınızı korumak için önemlidir. Diş hekiminiz, olası problemleri erken teşhis edebilir ve tedavi önlemlerini alabilir.

Kanal Tedavili Diş Kökü İltihabı

Kanal Tedavili Diş Kökü İltihabı

Kanal Tedavili Diş Kökü İltihabı

Diş köklerinde oluşan iltihapları iki türlü sınıflandırmamız mümkündür. İlk aşamada yayılmadan belirlenen diş kökü iltihapları genellikle antibiyotikler ile tedavi edilmesi mümkündür. Sonrasında hekimin belirlediği ek tedavi yöntemleri ile süreç devam etmektedir.

Diş kökünde oluşan iltihabın ilerlemesi durumunda ise antibiyotikler yeniden kullanılmaktadır. Daha sonrasında ise kanal tedavili diş kökü iltihabı süreci başlamaktadır. Bu süreçte diş hekimleri belli bir süre boyunca ilaç tedavisi uygulayarak iltihabı olabildiğinde küçültmeye çalışmaktadır. Sonrasında diş kökünde bulunan sinirler alınarak dişin yeniden iltihap kapması engellenmektedir.

İleri seviye diş kökü iltihaplanmalarında genellikle yüksek ateş, halsizlik, dişlerde hassasiyet ve kötü bir ağız kokusu gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Süreç içerisinde de hekimin belirttiği sürede ilaçlar düzenli kullanılmalı ve kontrollere mutlaka gidilmelidir.

Kaynak;

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901

https://www.webmd.com/oral-health/treatments-tooth-infections

https://www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/

Diş kökü iltihabı evde nasıl geçer sorusu özellikle de diş hekimlerinden korkan veya vakti olmayan kişilerin merak ettiği bir konu olmaktadır. Diş kökü iltihaplarının evde de hastanede de yapılması mümkündür. Ancak evde yapılacak yöntemlerin küçük iltihaplarda olumlu etki bırakacağının bilinmesi gerekmektedir. Belirtilerin çoğalması ve durumun kötüye gitmesi durumunda mutlaka tıbbi yardım alınması gerektiğinin unutulmaması gerekmektedir.

Diş kökünde oluşan iltihaplarda genellikle ilk aşamada ağrı ile belirti göstermeye başlamaktadır. Bu da ağrının nasıl giderileceği araştırılmasına sevk etmektedir. Evde doğal yöntemler ile ağrıyı kesmek için;

  • Tuzlu su ile ağzın çalkalanması
  • Karanfil çiğnenmesi
  • Dişlerin düzenli olarak temizlenmesi ve diş ipinin kullanılması
  • Düşük dozda ağrı kesicilerin kullanılması
  • Elma sirkesi ve su ile gargara yapılması
  • Dişin ağrıyan bölgeye bir bez yardımı ile soğuk kompres yapılması,
  • Limon suyu ile gargara yapılması,
  • Yoğurt tüketilmesi veya
  • Karbonatlı su ile gargara yapılması alternatif çözümlerden biri olmaktadır.

Diş ağrısının oluşması ile birlikte genellikle birçok kişinin aklına diş kökü iltihabına ne iyi gelir sorusu gelmektedir. Özellikle de ağrıların çoğalması, ateşin yükselmesi ve halsizliğin artmasıyla daha çok sorulmaktadır. Diş kökü iltihabı tedavilerinde birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri sıralamamız gerekirse;

  • Antibiyotiklerin kullanımı
  • Diş hekimleri tarafından apse olan bölgenin boşaltılması
  • Evde elma sirkesi, karbonat, limon veya tuz gibi ürünlerin ılık su ile gargara yapılması
  • Kanal tedavi yöntemi ve
  • Dişlerin çekiminin yapılması olmaktadır.

Bu yöntemler genellikle belli bir sürede gerçekleşen iltihaplanmalarda kullanılmaktadır. Ancak bazı kişilerde bu durum sürekli olarak tekrarlanmasına neden olabilmektedir. Tekrarlanan diş kökü iltihaplanmalarında ise ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat ise ağız ve çene cerrahları tarafından dişin kök kısmına ulaşılarak lezyonun ortadan kaldırılması ile yapılmaktadır. İşlem hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi ile yapılmaktadır. 15 dakika içerisinde ameliyat gerçekleştirilmektedir.

 

Diş kökü iltihabı, dişin içerisindeki pulp dokusunun enfeksiyon kapması sonucunda oluşan bir durumdur. İltihaplı dişler genellikle tedavi edilebilir ve çekilmek yerine kurtarılabilir. Ancak bazı durumlarda, tedavi başarısız olabilir veya diş kökü iltihabı çok ilerlemiş olabilir. Bu durumda, dişin çekilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz, durumu değerlendirerek size en uygun tedavi seçeneğini önerecektir.

Hayır, diş kökü iltihabı genellikle kendiliğinden geçmez. İltihaplanma süreci, enfekte olan pulp dokusunun tedavi edilmeden kalması durumunda ilerleyebilir.

Eğer diş kökü iltihabı tedavi edilmezse, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve çene kemiği, diğer dişler veya diş eti üzerinde hasarlara neden olabilir.

Yorum Yazın