Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Diş hekiminiz, diş çekildikten sonra ağzınıza nasıl bakacağınız konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır. Bu tavsiyeler gerçekleştirilen işlemin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle dişlerinizi günde birkaç kez ılık tuzlu suyla durulamanız, ardından dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalamanız önerilmektedir.

Diş çekim işlemi sonrası sigara ve alkol tüketmemeniz önerilmektedir. Çünkü bu aktiviteler kanamayı artırıcı bir etkiye sahiptir. Hatta sigara ve alkol tüketiminin iyileşme süresini yavaşlatıcı bir etkisi de bulunmaktadır. Elbette ki diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gereken birkaç şey vardır. Bu aşamada dikkatli hareket ediyor olmanız, iyileşme sürecini de olumlu yönde etkileyecektir.

Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş Çekimi Sırasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Diş çekimi işlemi sırasında rahat hareket edebilmeniz için randevunuza rahat kıyafetler giymelisiniz. Randevunuza gelmeden önce duş alın veya banyo yapmanız önerilmektedir. Böylece diş çekiminden sonra cildinizde ağzınızda enfeksiyona neden olabilecek yiyecek parçacıkları kalmaz. Bir de saçlarınızın yüzünüzden geriye doğru çekildiğinden emin olmalısınız. Böylece tedavi sırasında kullanılan aletlerin önüne geçmez.

Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş çekim operasyonları ciddi nitelikte operasyonlardır. Dolayısıyla şayet dişinizi çektirdiyseniz, mutlaka dikkatli hareket etmenizde fayda vardır. Bu kapsamda aşağıda sıraladığımız 6 farklı kritere dikkat ederek, diş çekimi sonrasındaki sürecin daha sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını mümkün kılarsınız;

  • Diş hekiminizin gazlı bez tamponunu 25 dakika kadar sıkıcı ısırmalısınız
  • Diş çekimi sonrasında ağrı kesici kullanabilirsiniz
  • Çekimden sonraki 24 saatlik sürede hafif kanamalar olağandır
  • İlk 24 saatlik sürede alkol ve sigaradan uzak durmalısınız
  • Şayet diş çekimi sonrası komplikasyon varsa 8 saatte bir soğuk tatbiki yapabilirsiniz
  • Diş çekimi sonrasında dilinizle ya da bir alet kullanarak, çekim bölgesini kurcalamayınız

Görüldüğü üzere diş çekim işlemi sonrası yapılması gerekenler gündeme geldiği zaman karşımıza son derece detaylı bir süreç çıkar. Burada hekiminizin tavsiyesine uygun davranıyor olmanız, beraberinde önemli kazanımları da getirecektir. Şayet diş çekildikten sonra şişlik vs gibi durumlar yaşıyorsanız, yine diş hekiminizin tavsiyelerine uygun davranmalısınız.

Diş Çekimi Sonrasında Şişlik Varsa Ne Yapabiliriz?

Diş Çekimi Sonrasında Şişlik

Diş Çekimi Sonrasında Şişlik

Diş çekiminden sonra ağrı veya şişlik yaşıyorsanız, rahatlamak için gerektiğinde birkaç saatte bir, nemli bir havluya sarılmış bir buz paketini 20 dakika süreyle uygulayabilirsiniz. Ancak burada cerrahi bölgeye doğrudan basınç veya ısı uygulamamaya dikkat etmek durumundasınız. Ağrı ve iltihabı gidermek için doktorunuzun belirttiği şekilde antibiyotik kullanabilirsiniz. Diş çekildikten sonra biraz kanama ve şişlik yaşamanız olağandır. Zira bunlar yapılan diş çekim işleminin normal yan etkileridir. Kanama ve şişlik miktarı kişiden kişiye değişmektedir.

Dişiniz çekildikten sonraki ilk 24 saat boyunca her saat en az 20 dakika bölgeye buz paketleri uygulamanız, iltihabı ve şişme miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ağzınız daha iyi hissedene kadar sıcak sıvılardan veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmanız da size iyi gelecektir. Ayrıca sert cisimleri ısırmak daha fazla ağrıya ve ağzınızda enfeksiyona neden olabileceğinden, dişiniz çekildikten sonraki ilk 24 saat boyunca yemeğiniz dışında herhangi bir şeyi çiğnemekten de kaçınmalısınız.

Diş çekim işlemi sonrasında ağzınız tamamen iyileşene kadar patates püresi, elma püresi ve yoğurt gibi yumuşak yiyecekler tüketmeniz önerilmektedir. Yumuşak yiyecekler ağzınızda herhangi bir ağrı veya rahatsızlık yaratmadan çiğnemenizi kolaylaştıracaktır.

Şayet dişinizde şişlik, diş sızlaması ve ağrı durumu gelişmişse ağrı geçene kadar sert veya gevrek yiyeceklerden kaçının. Bu aşamada dondurma veya puding gibi yumuşak yiyecekler yiyebilirsiniz. Şişlik azalana kadar sakız çiğnemekten kaçınmalısınız. Çünkü yuvanızdaki kan pıhtısını yerinden oynatarak kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir.

Yorum Yazın