Protetik diş veya prostodonti olarak da bilinen diş tedavisi, günümüzde en yaygın tercih edilen diş tedavileri arasında bulunuyor. En basit haliyle bu tedavi yönteminde diş protezlerinin yapımı ve kullanımı öne çıkmaktadır. Günümüz diş hekimliğinin önemli bir parçası olan protetik diş tedavisi, çoğu zman tedaviye geç kalınmış hastalarda başvurulan bir yöntemdir.

Kaybedilen dişlerin yerine, ağız bütünlüğü ve doğallığını bozmayacak şekilde, estetik görünüme sahip çeşitli protezler kullanılmaktadır. Bu protezleri kapsayan bir diş tedavisi yöntemi olarak günümüzde birçok farklı grupta hastaya uygulanabilmektedir. Protetik diş tedavisi genelde halk arasında protez diş tedavisi gibi adlarla da anılan önemli bir diş hekimliği dalıdır. Hasta ile uyumlu ve estetik protez uygulamaları için doğru metotlar ve tedavi yöntemleri tercih edilerek tedavi sürecinin uzman bir hekim ve profesyonel bir klinik aracılığıyla yapılması gerekecektir.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi

Protetik diş nedir sorusunun günümüzde öne çıkmasında bu alanda yaşanan önemli gelişmeler de etkili olmaktadır. Protetik diş tedavisi ya da diğer bilinen adıyla prostodonti, diş protezlerinin yapımı ve kullanımı ile ilgilenen bir diş hekimliği dalı olarak tanımlanır. Bu kapsamda birçok farklı tedavi uygulanabilir.

Protetik diş tedavileri kapsamında sıklıkla tercih edilen başlıca tedaviler arasında şunlar ilk sıralarda yer almaktadır:

  • Diş restorasyonu,
  • İnleyler ve onleyler,
  • Diş kaplama,
  • Takam diş ve diş protezleri,
  • Endodontik taç,
  • Diş köprüsü,
  • Diş implantları vb.

İnsan sağlığına zarar vermeyecek ve uzun yıllar tıpkı hastaların doğal dişleri gibi görev yapacak malzemeler kullanılarak, kısmi ya da tam dişsizlik sorunu yaşayan hastalar için söz konusu tedaviler uygulanmaktadır. Tam veya kısmı dişsizlik yaşayan kişilerin teşhis, tedavi planlaması, ağız işlevi, rahatlık ve estetik açıdan geri kazanımları hedeflenmektedir.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Protetik diş tedavisi randevu işlemlerinin tamamlanmasının ardından kliniğimizde protetik diş tedavisine yönelik uzman çözümlerinden yararlanmaya hemen başlayabilirsiniz. Protetik diş tedavisi uygulamalarında yöntemler birçok etkene göre değişecektir. Özellikle hastaların genel sağlık durumu ve ihtiyaç duyulan tedavi şekline göre uygulamalar farklılık gösterir.

Diş ve diş dokusu destekli bir cerrahi müdahale gerektirmesiyle de oldukça geniş bir kapsamda değerlendirilmektedir. Protetik diş tedavisi aynı zamanda sabit ve hareketli protezler, çene ve yüz cerrahisi, implant tedavisi gibi yöntemleri de içeren bir ana bilim dalı olarak farklı tür uygulamalara sahiptir. Eksik ya da bozuk dişlerin tedavisine yönelik şekilde tedavi süreci hastadan hastaya farklılık gösterecektir.

Protetik Diş Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Protetik diş tedavisinde kullanılan malzemeler ve yöntemler hasta durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu kapsamda başta hareketli protezler ve sabit protezler olmak üzere iki grup altında inceleme yapmak mümkündür. Yöntemlerin belirlenmesinde de etkili olan bu protez türleri, hasta beklentileri ve ihtiyacına göre tercih edilmektedir.

Cerrahi müdahalelerin yer alması nedeniyle protetik diş tedavilerinde kullanılan yöntemler de son derece karmaşık ve kapsamlıdır. Bu kapsamda tam ya da kısmı dişsizlik durumunda teşhis ve tedavi planlamasından, ağız işlevi, rahatlığı, görünüm ve sağlığının rehabilitasyonu hedeflenmektedir. Diş yapıştırma, diş köprüsü, implant, diş protezi ve takma diş gibi yöntemler yaygın olarak tercih edilmektedir.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protez Türleri

Protetik diş tedavisi protezleri genelde iki başlık altında incelenir. Bunlardan ilki hareketli protezlerdir. Hareketli protezler ise yine kendi içinde 2 gruba ayrılmaktadır. Zirkonyum destekli ve metal destekli protezler olarak hareketli protezleri incelemek mümkündür.

Zirkonyum destekli hareketli protezler, özellikle estetik açıdan önemi çok daha büyük olan ön bölgelerde tercih edilen protez türüdür. Gülüş tasarımı kapsamında yaygın olarak tercih edilen bir protezdir. Estetik olmasının yanında fonksiyonel özellikleri de dikkat çeker.

Metal destekli hareketli protezler ise daha çok ağzın arka kısımlarında kalan dişler için tercih edilmektedir. Estetik açısından diğer proteze göre beklentileri karşılamadığı için arka kısımda tercih edilmektedir.

Sabit protezler ise yine kendi içinde 2 grupta incelenir. Total ve bölümlü protezler olarak sınıflandırılmaktadır. Total yani tam diş protezleri takma diş uygulaması olarak da bilinmektedir. Mevcut kemik dokusundan yararlanılarak uygulanabilir.

Bölümlü protezler ise adından da anlaşılacağı üzere dişlerin bir kısmını kaybeden hastalara uygulanan ve 2 gruba ayrılan bir protez çeşidi olarak öne çıkar.

Protetik Diş Uzmanı Bursa

Bursa Protetik Diş Uzmanı

Bursa Protetik Diş Uzmanı

Protetik diş tedavisi yapan devlet hastaneleri dışında özel sağlık kuruluşlarının da tercih edilerek çok daha başarılı ve hızlı sonuçlar alınması mümkündür. Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak sayısız başarıya imza atan Uzm. Dt. Beste Işıl Gürsel, protetik diş tedavisine ilişkin çözümleri sizlere sunmaktadır.

Diş hekimliğinin önemli bir dalı olan protetik diş tedavisi işlemleri için uzman bir klinik ve hekim tercihi son derece önemlidir. Uzmanlığının yanı sıra deneyimleriyle de protetik diş tedavisine ihtiyaç duyulacak her konuda sağlık hizmeti alarak çok daha sağlıklı dişlere ve estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Yorum Yazın