Şeffaf plak hijyeni ve kullanımı, dişlerindeki çapraşıklık sorununu hızlı bir şekilde tedavi etmek isteyenler için çok önemlidir. Şeffaf plaklar kişinin kendi diş yapısına göre üretildiği için belirli kriterlere göre kullanılmalıdır. Şeffaf plakların (invisaling) diş teline göre daha pratik ve kullanışlı olduğu bilinir. Diş teli takarken yaşanan en büyük sıkıntılardan biri yemek parçalarının tellerin arasına girmesidir. Ancak böyle bir sorun yaşanmayan şeffaf plak temizliği ve kullanımı konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.

Şeffaf Plak Temizliği Nasıl Yapılır?

Şeffaf plak temizleme sürecinde günlük diş bakım rutinine uygun hareket etmek gerekir. Günde en az 2 kere fırçalanması gereken dişlerin yanı sıra şeffaf plak takanlar bu süreçte plakları da fırçalamalıdır. Şeffaf plaklar, diş fırçası ile temizlenmeye uygun materyalden üretilir. Bu yüzden sadece diş fırçası kullanarak şeffaf plağı yemeklerden sonra temizlemek mümkündür. Diş macunu, şeffaf plağın yüzeyine zarar vereceği ve şeffaflığını gidereceği için önerilmez. Bunun yerine sadece su kullanarak 1 dakika içinde şeffaf plağı fırçalamak yeterli olacaktır.

Şeffaf Plak Temizliğinde Püf Noktalar Nelerdir?

Şeffaf plak temizliğinde önemli noktalar konusunda bilinçli hareket edildiğinde daha fazla hijyen elde edilebilir. Günde en az iki kere fırçalanan dişlerle birlikte şeffaf plağı da suyla fırçalamak önemlidir. Şeffaf plak kullanan kişilerin plak temizliğinde dikkat etmesi gereken detaylar şunlardır:

  • Şeffaf plağı diş macunu ile fırçalamak, plağın yüzeyinde deforme yaratacağı için şeffaflığını kaybetmesine yol açabilir.
  • Diş macunu olmadan sadece su ile fırçalamak doğrudur.
  • Şeffaf plağı gargara veya ağız bakım suyu ile yıkamak doğru değildir.
  • Şeffaf plağı nazikçe fırçalayıp temizledikten sonra bol su ile durulamak yeterlidir.
  • Şeffaf plağı temizledikten sonra hemen kullanıma uygundur ancak kullanmayacaksanız saklama kabına koymanız tavsiye edilir.
Şeffaf Plak Temizliğinde  Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şeffaf Plak Temizliğinde Püf Noktalar Nelerdir?

Görüldüğü üzere şeffaf plak kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Daha sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olmak için kullanılan şeffaf plakların temizliğine dikkat edilmezse, dişleri düzenli olarak fırçalamadan istenen verim alınamaz. Plakta oluşabilecek lekelenmeler dışında biriken bakteriler dişlere olumsuz etkide bulunabileceği için mutlaka şeffaf plak temizliğine önem verilmelidir.

Şeffaf Plak Ne Zaman Temizlenmeli?

Şeffaf plak temizleme sıklığı kullanım durumuna göre değişir. Bazı kişiler şeffaf plakları yoğun olarak kullandıkları için gün içinde sık sık temizleme ihtiyacı duyabilirler. Diş hekimleri, her yemek sonrası diş fırçalanmasını önerir. Diş fırçalarken şeffaf plağı da fırçalamak hem zahmetsiz hem de kolay olacaktır.

Bu sayede günde 2 kere diş fırçaladığınız sırada şeffaf plakları temizlemeniz yeterlidir. Ancak yanınızda diş fırçalama ekipmanlarınız yani diş fırçanız vs. bulunmuyorsa şeffaf plak temizliğini sadece suyla durulama şeklinde yapabilirsiniz. Şeffaf plak temizliğine yeterli önem vermediğiniz takdirde plağın dış yüzeyi deforme olabilir. Bununla birlikte bakterilerin biriktiği şeffaf plağı kullanmak pek sağlıklı sonuçlar ortaya koymayacaktır.

Şeffaf Plak Nerede Saklanmalı?

Şeffaf plak saklama kabı, diş telleri yerine şeffaf plak tedavisini seçen herkes için önemlidir. Uzmanlar, şeffaf plak kullanmaya başlayanlara verilen set içinde yer alan bir adet şeffaf plak saklama kutusunun kullanılması gerektiğini söylemektedir. Bu şekilde şeffaf plak hem kaybolmaz hem de dış etkenlerden uzak kalarak hijyenik bir şekilde muhafaza edilebilir. Şeffaf plaklar için özel üretilen saklama kutusunu kaybetmeniz halinde, diş hekiminizle iletişime geçerek yenisini talep etmeniz gerekir. Şeffaf plak temizliği ve kullanımı hakkında diş hekiminin yaptığı uyarı ve tavsiyeler mutlaka dikkate alınmalıdır.

Yorum Yazın