12 madde de kaplama diş sonrası dikkat etmeniz gerekenler, yapılan işlemin iyileşme sürecini ve sizin alışma süreniz için toplanmıştır. Hayat konforunuzu artıracak maddeler:

  • Kaplamaların artık kendi dişiniz olduğunu kabul ederek günde en az 2 kez fırçalamanız gerekmektedir
  • 6 ayda 1 olacak şekilde düzenli kontrollere gidilmesi gerekmektedir.
  • İlk zamanlarda dişlerde sızlama olması normalde ve zamanla geçecektir. Sızlama dönemi bünyenize uygun ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuzun dişleri geçici yapıştırdığı durumlar olabilir. Bu durumda kaplamalar kolay çıkabilir. Geçici süre geçene kadar dişinize uygun kaplamanın deneme yanılması yapılır. Bu süreçte yeme içmelere dikkat edilmesi gerekir.
  • Diş ipi kullanımı düzenli olarak devam etmelidir.
  • Ceviz fındık vs. gibi yiyeceklerin kabukları kırılmalıdır. Sert ve asitli yiyeceklerden uzak durun
  • Yapışkan artıkları, fazlalıkları kalabilir. Dişinizi fırçalama esnasında ağzınıza gelirse korkmayın. Yutmayın ve tükürün.
  • Her türlü sorun ve sıkıntıda ertelemen doktorunuza başvurun.
  • Kaplamalar, ağzınızda, dişinizde, dudağınızda çok büyükmüş hissi yaratabilir. Bunun sebebi diş olmayan bölgeye yabancı bir madde konulmasıdır. Paniklemeyin 1 hafta 15 gün içerisinde alışarak kendi dişiniz gibi hissedeceksiniz.

Diş Kaplama Tedavisi Nedir?

Diş kaplama tedavisi nedir? Dişlerin farklı sebeplerde çürümesi, çekilmesi durumunda yapılan estetik amaçla üzerlerine farklı maddelerden yapılan restorasyonlar diş kaplamasıdır. Kelime anlamı aslında ne olduğunu doğrudan anlatmaktadır.

Dişlerin kaplanması için kaplama işlemi öncesinde dişlere müdahale edilerek, törpüleme aşındırma işlemleri uygulanabilir. Aşındırma işlemi herkeste aynı olmaz. Yapılacak kaplama ve protezin cinsine ve beklenen estetik görüntüye göre değişiklik gösterir. Kaplama içinde kullanılan malzemelerde metal ya da metal olmayan özelliklere sahip farklı malzemeler kullanılabilir.

Diş hekiminiz yaptığı detaylı muayene sonucunda size en uygun olan kaplama işlemini ve çeşidini uygulayacaktır.

Diş Kaplama Öncesi Hazırlık Süreci

Diş kaplama öncesi hazırlık süreci vardır. Kaplama işlemi yaptırmak isteyen hastalar, bu işlemi diş çekimi gibi düşünmemelidir. Karar verildiği andan itibaren doktorun ve hastanın kendi içinde yapması gereken bir süreç bulunmaktadır.

Kaplama öncesi gereken kontroller yaparak kaplama çeşidi seçilir. Seçilen kaplama çeşidi sonrasında dişlerin ölçüsü alınır ve kalıpları çıkarılır. Alınan ölçüler laboratuvara gönderilir. Kalıpların hazırlanması 1 haftayı yakın ya da geçkin süreyi bulabilir.

Bu sürede dişleriniz kaplamaya uygun hale getirilmiş olur. Ana kaplamadan önce bir süre geçici kaplama kullanmanız gerekebilir. Bu sürede kaplamalar düşüp çıkabileceği için çünkü yeteri kadar sabitlenmez. Dikkat etmeniz gerekir. Yediğiniz içtiğiniz gıdalara. Sert asitli çok yapışkan olmaması gerekmektedir.

Asıl kaplamalarınız geldiği zaman yeniden gereken törpü renk uyumu kontrolleri yapılarak kaplamalar kalıcı olarak dişlere takılır.

Diş Kaplama Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Diş Kaplama Çeşitleri Yazımıza Göz Atabilirsiniz.

Diş Kaplama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş kaplama sonrası dikkat edilmesi gerekenler hastanın bu süreci rahat atlatabilmesi için önemlidir. Kaplamanızı yaptırıp o süreci geçirdikten sonra uzun yıllar kullanmak istersiniz. Kaplamalarınızın ömrünü uzatmak ve iyileşme sürecini rahat geçirmek amacıyla yapmanız gereken bulunmaktadır.

Kaplama sonrası dişlerinizi garip hissetme size ait hissetmeme durumlarını hissedebilirsiniz. Bu çok doğaldır bu duruma alışmak için ve dişlerinizin sağlığını korumak için kendi ana dişiniz gibi günde 2 kez olacak şekilde düzenli olarak doğal macunlarla fırçalamanız gerekmektedir.

Fırçalama esnasında ağzınıza fazlalık kalan yapıştırıcı parçaları dökülebilir. Korkmayın ve bu parçaları yutmayın. Geçici ve kalıcı protezlerinizin alışma ve iyileşme sürecinde çok sert kabuklu yiyecekler tüketmemeye özen gösterin.

Kaplamalar dişlerinizin alışma sürecinde ağrı ve sızı hissedebilir. Size uygun ağrı kesiciyle bu süreci atlatabilirsiniz.

Diş Kaplama Hakkında Bilgi Almaya mı İhtiyacınız Var? Uzmanlarımız size bilgi versin.

Kaplama Diş Sonrası Diş Bakımı

Kaplama diş sonrası Diş Bakımı dikkat edilmesi gerekenlerde benzerlik gösterir. Çünkü dikkat ederken bakım yapmamız da gerekir. Dişlerimizi düzenli fırçalamak, hasar verecek yiyeceklerden uzak durmak, bir süre tütün ürünleri ve asitli yiyeceklerden uzak durmak gibi dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.

Özel olarak yapmanız gereken bir şey olduğunda doktorunuz size gereken adımları söyleyecektir.

Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Olur mu?

Kaplama yapılan dişlerde ağrı olur mu? Sorusu kaplama yaptıracak kişiler tarafından karşımıza çıkar. Kaplama sonrası dişlerin bir kalıba maddeye alışması bir süre zaman alabilir. Bu zaman içerisinde kişinin hassasiyetine göre ağrılar meydana gelir.

Meydana gelen ağrılar sorun teşkil etmez normaldir. Kişiye uygun ağrı kesicilerle kontrol altına alınır.

Yorum Yazın