Diş eti çekilmesi nedir? Tıpta ki ismi Periodontitis olan diş eti çekilmesi genelde ağız bakımında yapılan yanlışlar ve eksikliklerden oluşur diyebiliriz. Günde iki kez dişlerin fırçalanması bir kez de diş ipi yardımıyla yemek artıklarının dişlerin arasından uzaklaştırılması gereklidir. Bu rutine uyulmadığı taktirde ağızda bakteriler artmaya başlar. Oluşan bu bakterilerin nişasta ve şekerle etkileşime girmesiyle de plak oluşumu görülür. Plak oluşumları dişlerden uzaklaştırılmazsa da diş eti çizgisinde rutin ağız bakımıyla kurtulamayacağınız diş taşı oluşumları gözlenmeye başlanır. Bu noktada diş eti çekilmesi sorunu da baş göstermeye başlar! Peki, diş eti çekilmesi nedenleri nelerdir? İşte ayrıntılar!

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Diş taşlarının diş etini tahrip etmesiyle beraber diş etleri çekilmeye başlar. Ayrıca yapılan araştırmalarda insanların yüzde 30’luk kesiminde, diş bakımı düzenli yapılsa da diş etleri hastalanıp geri çekilebilmektedir. Bunun haricinde sert bir şekilde ve yanlış yöntemlerle dişlerin fırçalanması da bu soruna neden olmaktadır. Tütün ürünleri kullanımı, dudak ve dile yapılan piercingler diş etleri sorunlarına neden olabilmektedir. Son olarak ergenlik, menopoz, hamilelik gibi hormon seviyelerinde değişiklik olduğu dönemlerde de diş eti sorunlarının yaşanabilmektedir.  Bu da öncelikle kaliteli bir yaşamın önündeki en büyük engeller arasında yer almaktadır. Peki, diş eti çekilmesi nelere sebep olur? İşte merak edilen ayrıntılar!

Diş Eti Çekilmesi Nelere Sebep Olur?

Ağız sağlığını korumayı güçleştiren diş eti çekilmesi yanında oldukça kötü sorunlar getirmektedir. En önemli sonucu dişlerin estetik görünümünü kötü etkilemesidir. İnsanlarda konuşma bozuklarına, konuşurken tıslamaya ya da ağızdan tükürük sıçramasına sebep olabilir. Bunlar haricinde diş kökleri açığa çıktığından ve üzerinde koruyucu bir mine tabakası olmadığından dolayı dişler çok daha çabuk çürüyebilmektedir. Yine kökler dışarıda olduğundan dolayı özellikle soğuğa ve sıcağa karşı diş hassasiyetleri görülebilmektedir. 

Dişleri koruyucu görevi de olan diş etlerinin çekilmesiyle beraber dişlerde sallanma sorunu oluştuğu hastalarca belirtilen şikayetler arasında yer almaktadır. Bu durum hastalarda dişlerini kaybetme korkusunu ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca dişlerin böyle bir durumda çok daha dikkatli ve hassas şekilde bakımının yapılması gerekmektedir. Çünkü diş etlerinin çekilmesiyle beraber ortaya boşluklar çıkmakta ve çok daha fazla yemek artığı diş aralarına yerleşebilmektedir. Haliyle diş taşı gibi oluşumların gözlenme ihtimali diş eti çekilmesi sorunu yaşayan insanlarda daha sık görülebilmektedir.

İlgili Link: Diş Eti Apsesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle diş eti çekilmesi sorununun yaşanması beraberinde önemli problemleri getirmektedir. Diş eti çekilmesi sorunu her şeyden diş yapısını olumsuz olarak etkileyen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayıdır ki diş eti çekilmesinin seri bir şekilde tedavi edilmesi şarttır. Ancak bu sayede üst düzeyde bir ağız sağlığının ortaya çıkması da mümkün olur. Esasında diş eti çekilmesi sorunun etkili bir düzeyde tespit edilmesi, tedavi sürecini de olumlu yönde desteklemektedir. Böylece hızlı bir şekilde diş eti çekilmesinin tedavi edilmesi mümkün hale gelmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nelere Sebep Olur
Diş Eti Çekilmesi Nelere Sebep Olur?

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Durdurulur?

Dişlerde olan kanamalar diş eti çekilmesi probleminin belirtisi olabilmektedir. Eğer dişlerinizi fırçalarken yada bir şeyi sert şekilde ısırdığınızda kan görünüyorsa tavsiyemiz diş hekimine danışmanızdır. Diş eti çekilmesi sorunuyla karşılaşmamak için diş bakımınızı düzenli olarak yapmanız oldukça önemlidir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerinizi dipten uca doğru masaj yapar gibi fırçalamak ve diş ipi ile yemek artıklarını uzaklaştırmak alınabilecek en iyi önlemdir.

Yılda en az iki kere diş hekiminize gidip dişlerinizi kontrol ettirirseniz oluşan bir durumu çok fazla ilerlemeden durdurma şansınız olur. Eğer ki dişlerinizin ve diş etlerinizin genetik olarak sağlıksız olduğunu düşünüyorsanız dengeli bir beslenme düzeni oturtmanız riski azaltacaktır. Çok fazla asitli içecek tüketmemek, özellikle şerbetli tatlılardan uzak durmak ağız sağlığınızı korumanıza ve güzel gülüşünüzü korumanıza yardımcı olur.  

Diş eti çekilmesinin durulması noktasında farklı tekniklerin uygulandığı bilinmektedir. Burada isabetli bir şekilde tekniğin belirlenmesi diş çekilmesinin etkili bir düzeyde durdurulmasını da mümkün kılar. Bununla birlikte son zamanlarda diş sağlığına yönelik teknik ve yöntemlerin etkili bir düzeyde geliştiğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Peki, diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar!

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerde oluşan çekilmenin ne kadar ciddi olduğuna göre yapılacak diş eti çekilmesi tedavisi değişiklik göstermektedir. Genelde hormonel nedenlerden oluşan ya da tütün kullanımı, dişlerde çarpıklık gibi nedenlerle yaşanan diş eti çekilmesi sorunları bu etmenlerin üstesinden gelinmesinin ardından yapılan düzenli ağız bakımı ile zamanla geçebilmekte ve çekilen diş etlerinden dolayı oluşan cepler bir dönem sonra kapanmakta ya da azalmaktadır. Hafif dereceli diş eti çekilmeleri genelde cerrahi bir operasyonun gerekmediği durumlardır.

Diş hekimleri diş eti sorununa müdahale edilmesine gerek olmadığına karar verirse sadece dikkatli şekilde bölge bütün diş taşı temizliği yapılarak diş taşlarından arındırılır. Köklerde oluşmuş olan plakların hepsi uzaklaştırılır. Diş eti çizgisinde ağız sağlığını tehdit edecek herhangi bir unsur bırakılmaz. Kök alanına bakteriler bir daha tutunmasın diye bu kısım düzleştirilir.

Bakterilerden tamamen kurtulmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da önerilebilir. Ama çok derin cepler ve hatta kemik kaybı gibi ileri dereceli durumlar varsa bu noktada cerrahi müdahale şarttır. Bu aşamanın üst düzeyde bir hassasiyet gerektirdiğini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.

Yorum Yazın