Herkes sağlıklı ve güzel görünen dişler ister. Diş sağlığınıza dikkat ederek ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile sağlıklı ve güzel görünen dişlere sahip olmak mümkün. Diş restorasyonu ile amaç diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan, bunların birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışması ile çiğneme sistemin en iyi şekilde çalışması ve ortaya estetik bir gülüş çıkarılmasıdır. Bu uygulamalarla ortaya çok güzel bir gülümseme konulması hedeflenmektedir.

Dişlerle ilgili yapılması istenen tüm tedavilerde sağlıklı bir gülüşe ulaşmak hedeflenmektedir. Restoratif diş tedavisinde dişlerin dolgularının yapılması ve sağlıklı görünen dişlere ulaşılması sağlanmaktadır. Bunun için dişlerin öncelikle diğer tedavilerinin yapılması istenmektedir. Ardından dolgu kısmına geçilerek sağlıklı diş ve gülüş estetiği ortaya konmaktadır.

Diş Restorasyonu Alanında Sunulan Tedaviler Nelerdir?

Diş resterasyonu Nedir

Diş Restorasyonu ve Diş Dolgusu

Restoratif diş tedavisi denilen tedavide birçok farklı işlem bir arada yapılmaktadır. Bu işlemlerin sonunda ortaya çıkan diş ve gülüş çok estetik olmaktadır. Diş restorasyonu alanında verilen hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ön ve arka dişlere kompozit ve cam iyonomer dolgular
  • Travma ve diş kırıklarında estetik dokunuşlar
  • Dişlerin beyazlatılması işlemi
  • Diş hassasiyeti tedavisi
  • Gülüş tasarımı
  • Direkt/indirekt kompozit ve porselen estetik restorasyonlar
  • Pre-protetik restorasyonlar
  • Yaşlı ve onkoloji hasta gruplarında konservatif diş tedavisi ve koruyucu tedaviler
  • Vital pulpa tedavilerinin yapılması
  • Yetişkinlerde çürük önleyici uygulamalar

Bütün bu işlemler diş restorasyonu alanında verilen hizmetleri kapsamaktadır. Bu hizmetlerin sunulması ile birlikte çok sağlıklı dişlere ulaşmanız sağlanacaktır.

Restoratif Diş Dolgusu Nedir?

Restoratif Diş Dolgusu

Restoratif Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu en çok uygulanan diş tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Bu tedaviye çok erken yaşlarda başlanması mümkün olmaktadır. İnsanlarda ilk dişler doğumun meydana gelmesinden sonraki 6 ay içinde gerçekleşmektedir. Dişlerin vücut için çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Dişler sayesinde beslenme olayı gerçekleşmekte ve sindirimin ilk evresi olmaktadır. Diş ile çiğnemenin tam olarak yapılması ile birlikte besinlerin diğer sindirim sisteminde daha iyi sindirilmesi sağlanmaktadır. İnsan için çok önemli olan dişlerin zaman zaman sorun yaşaması mümkün olmaktadır.

Dişlere iyi bakılmadığında dişler çürüyebilir veya devamında diş kaybı yaşanabilir. Diş kayıplarının yaşanmaması için diş çürükleri dikkatle takip edilmeli ve tedavilerinin yapılması sağlanmalı. Dişin içerisindeki sinirlerin ve damarların ölmemesi ve yeniden dişin kullanılabilir hale helmesi için çürüklerin tedavisi hemen yapılmalı. Bu çürük dişlere yapılacak olan tedavilerin belirlenmesi için uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Bu tedaviler diş dolgusu olarak bilinmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır?

Diş dolgu işlemi kırılmış, çatlamış, çürümüş dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş dolgusu çeşitli sebeplerle aşınmış, deforme olmuş dişleri eski görünümüne kavuşturmak için yapılmaktadır. Dolgu dolgusu yapılarak dişler hem sağlık olarak hem görünüm olarak eski haline kavuşabilmektedir. Diş dolgusunun nasıl yapılacağına karar vermede dişin tahribatının sebebi ve tahribat derecesi önemli olmaktadır. Diş dolgusunda farklı yöntemler uygulanacağı için bu konuda hekimin muayene ve tanısı önemli olmaktadır.

Cam İyonomer Dolgu Nedir?

Bir diş dolgu çeşidi olan cam iyonomer dolgu diş köklerine kadar inmiş olan çürüklerde, ön dişlerde uygulanan bir dolgu çeşididir. Bu yöntem özellikle çocuklarda kullanılan bir diş dolgusu yöntemidir. Bu yöntemin çocuklarda daha fazla kullanılmasının sebebi uygulamada florid salgılanarak diş sağlığına yardımcı olunmaktadır. Ayrıca bu yöntemle dişlerin birbirine kenetlenmesi sağlanmaktadır. Bu dolgu çok aşırı dayanıklı olmamakla birlikte dişin kendi rengine de çok uyumlu olmayabilir.

Dişlerin zarar gördükten sonra tedavisinde kullanılan yöntemler çok önemli olsa da asıl önemli olan dişlerin zarar görmeden önce sağlıklı kalması için çabalamaktır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi uygun olacaktır. Böylece dişler sağlıklı kalacağı için diş dolgusu tedavisine ihtiyaç olmayacaktır.

Kompozit Dolgu Nedir?

Diş dolgu yöntemlerinden biri de kompozit dolgu yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin görünen kısımlarına yapılan dolgudur. Kozmopit dolgunun iki şekli vardır. Bu iki çeşit dolgudan hangisinin uygulanacağına doktorunuz karar verecektir. Kozmopit dolgu hem dişin rengine en uyumlu diş dolgu yöntemidir hem de oldukça dayanıklı bir yöntemdir. Bu dolgu tek seferde değil birkaç seferde tamamlanmaktadır. Kozmopit dolgu diğer dolgulara göre daha dayanıklı amalgam dolguya göre de biraz daha pahalı olacaktır.

Amalgam Dolgu Yapımı

Amalgam dolgu diş dolgu çeşitleri arasında çok tercih edilen bir dolgudur. Bu dolgunun çok yoğun olarak tercih edilmesinin sebebi hem uygun fiyatlı olması hem de çok dayanıklı olmasıdır. Çok eskiye dayanan bu diş dolgusu yönteminde kullanılan dolgunun içerisinde % 50 oranında civa bulunmaktadır. Bu diş dolgusu gümüş, bakır ve çinko gibi maddeler de bulunmaktadır. Amalgam dolgu çok dayanıklı olmasının yanında en az 5 yıl kullanım ömrü bulunmaktadır.

Amalgam dolgunun tercih sebepleri arasında en önemli noktalardan biri bu dolgunun ucuz olmasıdır. Bu dolgu estetik konulara dikkat eden hastalar tarafından çok fazla tercih edilmemektedir. Bu dolgu dişe uygulandığında hafif siyah bir görünüm kazanmaktadır. Bu sebeple estetik amaçla dolgu yaptıranlar bu dolguyu tercih etmemektedir.

Yorum Yazın