Diş tartarı nedir? Diş taşının diğer adı da diş tartarı olarak isimlendirilir.  Zamanla dişler üzerinde biriken plak tabakası sertleşerek tartara neden olur. Düzenli diş fırçalanması tartar oluşumunu her zaman engellememektedir. Bunun nedeni doğru fırçalama tekniklerine uyulmamasıdır.

Diş hekimine düzenli diş temizliği yaptırılması sorunun önüne geçmektedir. Ayrıca evde yapılan bazı yöntemlerle de belli derecede fayda sağlanmaktadır. Tartar oluşumu sonrasında diş eti kanamaları, diş eti iltihabı, diş çürümesi ve diş eti çekilmesi görülebilir. Bu tür sorunların bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş Tartarı

Diş Tartarı

Çocukluk döneminden itibaren beslenme ve bakıma önem verilmesi dişlerin sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Alışkanlık edinilmesi gereken bakım yöntemleri ile diş taşları oluşmadan önüne geçilebilir. Bu sayede bakımsızlıktan kaynaklı erken diş kaybı yaşanmamaktadır. Tüm dünyada diş bakımı yeterince bilinç kazanmıştır. Geriye sadece bilinçli uygulanması kalmaktadır.

Dişlerimizin bakımı son derece önemlidir. Evde uygulanan temizlik yöntemleri her zaman faydalı olmadığı için diş hekimimize mutlaka belli aralıklarla görünmemiz diş kaybının önüne geçmektedir. Diş kaybı sonrası yerine diş yaptırmak zahmetli ve maliyetlidir. Önden tedbir alınması bu açıdan önemlidir. Kaybedilen dişin yerine diş yapılmadığında ise hem estetik görünüm hem yaşam kalitesi azalır.

Diş Tartarı Nedir? 

Diş tartarı – diş taşı ağız sağlığının önemli bir parçasıdır ve mutlaka yapılması gereken bir temizliktir. Genel olarak tartar, ağızda oluşan ve biriken plak çıkarılmadığında oluşan bir mineraldir. Ağzınızda biriken tartar ciddi sorunlara neden olabilir. Tartar oluşumu ağız sağlığını tehlikeye atacak durumlara yol açabilir ve temizliği evde de yapılabilir. Ancak diş taşı oluşumunun nedenleri ve çözümleri için bu temizliğin bir diş hekimi gözetiminde yapılması daha güvenlidir. Bir kez tartar birikir, diş hekimi temizler ve dişleriniz sağlıklı olur. Bir diş hekimi tarafından profesyonel diş temizliğinde ilk adım, tartarı kazımaktır.

Çoğu zaman, temizliği tamamlamak için ultrasonik bir cihaz kullanılır. Diş taşı temizleme işleminin her adımı önemlidir ama daha da önemlisi temizleme işlemi rahat ve hatasızdır. Bir sonraki adım, tartar içermeyen dişlerinizi fırçalamak ve pürüzsüz hale getirmektir. Parlatma işlemi sırasında dişlerde kalan plak da temizlenerek dişlerin daha sağlıklı ve parlak görünmesi sağlanır. Bu işlem sayesinde dişler daha estetik bir görünüme kavuşur. Elbette bu süreç dişlerinizi plak oluşumundan korumaya da yardımcı olur. Tartar ve plak tamamen çıkarıldıktan sonra diş hekimi hastaya çeşitli öneriler ve uyarılarda bulunur. Tartar temizleme işlemini ne sıklıkla tekrarlamanız gerektiğini gösterir.

 Diş Tartarı Nedenleri 

Diş tartarı oluşumunun çeşitli nedenleri vardır. Bunlar dişlerin yüzeyinde, diş etlerinde ve diş aralarında plak oluşumuyla başlar.  Ağızda gıda kalıntılarından bakteriler meydana gelir;  bu bakteriler zararlı bir asit oluşturur ve plak olarak dişlere tutunur.

İlgili Link: Diş Kökü İltihabı

Yapışkan ve kaygan bir yapıya sahip olan plaklar zamanında temizlenmezse kalsiyum ve diğer maddelerle birleşerek İleri aşamada diş tartarına neden olur. Diş tartarı temizlenmediğinde ise diş çürüklerine ve diş kayıplarına kadar gitmektedir. Diş plağı nedenleri ve dolayısıyla diş tartarı oluşması nedenleri arasında;

  • Düzenli diş fırçalanmaması ve yanlış diş fırçalamak
  • Diş araları için diş ipi kullanılmaması
  • Asitli içecekler, çay ve kahve tüketiminin yoğunluğu
  • Şekerli gıdalar ve karbonhidrat tüketimi
  • Kullanılan bazı ilaçların dişlerde tortu bırakması ve bunun yeterince temizlenmemesi
  • Düzenli olarak diş hekimine gitmemek
Diş Tartarı Neden Olur

Diş Tartarı Nedenleri

Maalesef sorun olmadan dişçiye gidilmemesi erken tedbir alınmasını engellemektedir. Burada periyodik olarak diş hekimine gitmek, erken dönemde diş tartarı tedavisinin yapılmasını mümkün kılar. Peki, diş tartarı oluşumu engellenebilir mi? İşte ayrıntılar!

Tartar Oluşumunun Belirtileri 

Dişlerinizde oluşan plakları çeşitli nedenlerle temizlemezseniz ileride diş taşı olarak görünebilir. Diş plağı, dişler arasında ve diş etlerinde tükürük, bakteri ve gıda parçacıklarının birikmesiyle üretilen asitlerden oluşur. Diş tartarı, tükürükte mineralize ölü bakteri ve proteinlerden oluşur. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamamak, tartar oluşumunun ana nedenidir. Fazla şeker ve karbonhidrat tüketmek tartar oluşumunu teşvik edebilir. Bu tür sıkıntılardan kaçınmak için düzenli olarak ağız ve diş temizliğine ağırlık vermek gerekir. Diş tartarı belirtileri sizlerin dişlerinize uyguladığınız bakım ile ilgilidir.

Tartar Oluşumu Engellenebilir mi? 

Tartar oluşumun engellenmesi düzenli yapılan diş bakımıyla mümkündür. Uzman diş hekimlerine her altı ayda bir düzenli muayene dişlerimizi korumamıza yardımcı olmaktadır. Tüketilen gıda ve içecekler arasında dişlere zararı dokunanlar vardır. Bunlardan uzak durmak ya da tüketildiğinde dişleri yeterli derecede fırçalamak faydalı olmaktadır. Evde uygulanan bakım yöntemlerini değerlendirmek de fayda sağlamaktadır. Bunlar diş fırçalamak dışında diş ipi ve özel bakım sularıyla gargara yapmaktır.

İlgili Link: Diş Taşı Temizliği

Doğal yöntemlerin uygulanması ile de belli ölçüde diş tartarı oluşumu engellenmektedir. En isabetli yöntem ise doğru diş temizliğidir. Günümüzün modern teknolojisi sayesinde diş bakımı için birçok yöntem bulunmaktadır. Diş hekiminin önerisi dikkate alınarak bu yöntemler uygulanabilir. Diş tartarı oluşumunun önüne geçilmesi diş çürümelerini de büyük ölçüde önleyecektir. Tüm bu bilgiler ışığında diş tartarının etkili bir düzeyde tedavi edildiğini ifade edebiliriz.

Diş Tartarı Temizliği 

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir

Diş Tartarı Temizliği

Diş tartarı, insanların ağızlarını ve dişlerini düzenli olarak temizlemedikleri için dişlerinde oluşturdukları sert tartarın adıdır. Dişlerinizin altında sert, düzensiz bir yapı varsa diş taşınız olabilir. Tartar genellikle dişlerin doğal rengine çok benzeyen bir renkte görünür. Bu nedenle beyaz dişlere sahip kişiler dişlerinde oluşan tartarı görmekte zorlanabilirler. Diş taşlarınız varsa veya ağız ve diş sağlığınızla ilgili sorunlarınız varsa uzmanlar size söyleyecektir.

Diş Tartarı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Ağzınızı ve dişlerinizi düzenli ve düzgün bir şekilde temizlemeniz gerekir. Ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir düzenli olarak profesyonel muayene olmalısınız. Çok fazla şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının. Dişlerinizi fırçalarken sadece dişlerinizin yüzeyini değil, dişlerinizin arkasını da dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelere diş ipi sürerek tartar birikimini önleyebilirsiniz. Sigara ve içki mümkün olduğunca azaltılmalı ve tamamen bırakılmalıdır. Havadar yiyecek ve içeceklerin tüketimi en aza indirilmelidir.

Evde Diş Tartarı Engellemek İçin Yöntemler

İleride dişlerinizdeki plak sertleşerek tartar haline gelirse, diş fırçası ile çıkarmak neredeyse imkânsızdır. Diş tartarı olanlar diş tartarı araçları yardımıyla dişlerini temizleyebilirler. Tartarın doğal bir şekilde temizlenmesi mümkündür. Tartarı sirke, kabartma tozu ve çilek gibi doğal ürünlerle temizleyebilirsiniz. Ancak tam ve doğru sonuçlar alamayabilirsiniz. Bu nedenle dişlerinizdeki tartarı temizlemek için bir uzmana güvenmek size doğru ve hızlı sonuç verecektir. Son yıllarda ceviz kabuğu kullanılarak diş taşı temizliği evde diş taşı temizliğinde sıklıkla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Bu yöntemi kullanan kişiler, tartarın temizlendiğini ve olumlu sonuç aldığını iddia etmektedir. Bu yöntemi kullanmak için önce kaseye su sonra ceviz kabuklarını doldurun. Ardından suyu kaynama noktasına getirin. 15 dakika sonra karışımın soğumasını bekleyin.  Diş fırçanızı ılık suya batırarak dişlerinizi fırçalayın. Bu şekilde iyi sonuçlar almak için 20 gün boyunca günde en az bir kez bu karışımla dişlerinizi fırçalayın.

Yorum Yazın