Diş taşı temizliği ya da bir diğer adıyla detertraj, her bireyin 6 ayda bir yaptırması gereken işlemlerden biridir. Tükürükteki mineraller ve diş üzerinde biriken plaklar zamanla diş taşı oluşumuna sebebiyet verir. Diş taşı ise çeşitli diş eti hastalıklarına neden olur ve bundan kaynaklı olarak da diş kayıpları bile yaşanabilir. Bu nedenle diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi, ağız ve diş bakımının en önemli parametrelerinden biridir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği yapılmadığı zaman periodontitis ve gingivitis dediğimiz çene kemiği ve diş eti enfeksiyonu gibi hastalıklar ortaya çıkar. Pek çok kişi dişlerine iyi baktığını düşündüğü halde dişlerinde plak oluşumu gözlemlenmektedir. Dişin üst bölgesinde diş eti çizgisi boyunca şeffaf ve yapışkan bir katman oluşur. Bu tür oluşumlara ise plak ismi verilir. Bu plaklar üzerinde yaşayan bakteriler diş etine ve diş minesini zedeleyebilir. Plaklar, yeterince temiz olmayan ağızlarda tartar alarak adlandırdığımız diş taşı oluşumuna sebep olur. Diş taşları tükürük ve bakterilerdeki minarelerin sertleşmesi ile ortaya çıkar. Diş taşları ve plaklar diş eti enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olur. Bu sebepten dolayı diş taşı temizliği olukça önemlidir.

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Halk arasında “tartar” olarak da bilinen diş taşı bakterilerin ve minerallerin diş yüzeyinde birikmesi ile oluşur.  Bunların oluşumu da diş yüzeyinden temizlenmeyen bakterilerin, yiyecek artıklarının, şekerli ve nişastalı besinlerinin diş yüzeyine yapışıp bakterilerin ürettiği asitlerin meydana gelir ve plak oluşur. Plakların minerallerle birleşmesi sonucunda dişin yüzeyinde taşlar oluşur.

Diş taşı temizliği, diş eti ve dişin birleşim hattındaki ve dişlerin üst kısmında meydana gelen ve tartar olarak da ifade edilen katmanların diş doktoru tarafından özel aletler aracılığı ile alınmasıdır. Diş eti çizgisinin üzerinde ortaya çıkan bu yapılar inflamasyona sebebiyet vererek diş etlerine zarar verebilir ve hassasiyete sebep olabilir. Bu tür etkenler ise diş eti hastalıklarını beraberinde getirir. Bunlar arasında en hafifi diş eti enfeksiyonudur. Bu tarz rahatsızlıklar kanama ile kendini belli eder. sarı, kahverengi, gözenekli ve sert yapıya sahip olan diş taşları yapıları nedeniyle içecek ve yiyecekleri rahatlıkla tutabilir. Böylece doğru diş ipi kullanmanızı ve diş fırçalamayı da güç hale getirebilir. Aynı zamanda bakteri oluşturmasından kaynaklı olarak diş taşları ağız kokusuna sebep olur. Diş taşı temizliği ağız sağlığının korunması ve doğru bakım yapılabilmesi için oldukça önemlidir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği hekim kontrolünde yapılması gereken bir temizliktir .  İnternette yada çeşitli sosyal mecralarda evde diş taşı temizleme başlığı adı altında önerilen karbonatla temizleme , limon ile temizleme yada şirke ve limon karışımı gibi öneriler malesef doğru bilgiler değildir ve dişlerinizde kalıcı zararlara neden olabilir.

Diş taşı temizliği nasıl yapılır sorusunu merak ederken bunu evde yapılabilecek bir tedavi olmadığını bilmeniz gerekir. Yapılan işlemler ise diş hekimleri tarafından hastanelerde gerçekleştirilir. Genel olarak ultrasonik ve özel el aletlerinden yardım alınarak diş tartarları temizlenir ve diş yüzeylerinden uzaklaştırılır. Bazı özel durumlarda ise lazer cihazlar da kullanılması olasıdır. Kullanılan profesyonel cihazlarla su püskürtülerek tazyik be titreşimle taşların kırılması sağlanır. Diş tartarları ve plaklar ağızdan alındıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalar ile diş yüzeyleri cilalanır. Diş yüzeylerinin pürüzlü yapıları azalmasından kaynaklı olarak yeni plak oluşumlarının önüne geçilir.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş taşı temizliği, tartarların miktarı ve derinliğine göre farklılık göstermektedir. Diş hekimleri yalnızca diş taşlarını temizlemek ile yetinmez tüm ağız içi bakımını yaparlar. Ortalama olarak yarım saat kadar süren diş taşı temizliği bazı zamanlarda 1 saate kadar uzaması mümkümdür. Genel olarak tüm işlemler tek seansta biter. İleri düzey diş eti hastalıkları olması halinde ise seans sayılarda artışlar olabilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalı

Diş taşı temizliği yaptıran hastalar diş taşı temizliği sonrasında birtakım kurallara dikkat etmeleri gerekir. Diş taşı temizliği sonrasında diş eti ve dişlerde hassasiyet gözlemlenebilir. Diş temizliği sonrasında 1 gün süre ile aşırı soğuk ve aşrı sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Uygulamadan sonra en az 2 saat süre ile diş etlerinde renklenmelere sebebiyet verebilecek kahve, çay, kola ve sigara gibi ürünler kullanmamak gerekir. Dişleri düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi kullanmaya devam etmeleri gerekir.

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Diş taşı temizliği hangi aralıklarla yapılması gerektiğine diş doktorunuz belirler. Burada belirleyici olan unsur ise diş hekimi kontrollerinin sıklığı ve ağız içi bakım ve hijyendir. Uzmanlar diş eti hastalığı ya da riski olması halinde hastalarına diş taşı temizliklerinin altı ayda bir yapılmasını tesviye eder. Eğer tükürük ve ağzınız tartar ve plak oluşumuna yatkın ise daha sık diş temizliği ve muayene yapılması olasıdır. Diş taşına daha yatkın olan bireyler şunlardır;

  • Sigara kullananlar
  • Ağız hijyenini sağlayamayanlar
  • Genel olarak ilaç kullanımı ve yaşlanma sebebi ile ağzı kuru olanlar
  • Çok fazla nişastalı ve şekerli içecek ve yiyecek tüketenler
  • Diş temizliğini iyi yapamayanlar
  • Baş ve boyun kısmında radyoterapi alanlar

Diş Taşının Zararları

Dişlerin günlük fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması sonucunda tartar yani diş taşları oluşumu artar. Diş taşının oluşması için uzun bir süre geçmesine gerek yoktur diş bakının ihmal edilmesi sonucunda 14 günde diş taşları oluşumu başlar. Diş taşı oluşumu çürüklere hatta diş eti problemlerine kadar yol açmaktadır.  Diş taşı oluşumunun zararları da oldukça fazladır:

  • Diş taşı oluşumunun ardından doktora gidip temizlenmeyen bu taşlar ardından diş çürüklerini meydana getirir.
  • Diş taşının hemen çevresindeki etlerde diş eti çekilmesi oluşur ve dişler arasında boşluklar artar. Bunun sonucunda da açılan boşluklarda tekrardan diş taşları oluşumu gerçekleşir.
  • Diş taşı oluşumu diş eti iltihabına sebep olmaktadır. Bu da sağlığınızı olumsuz yönde etkilemesine neden olacaktır.
  • Diş taşı oluşumu dişin yüzeyini kapladığı için oluşan çürüklerin fark edilme süresinin geç olmasına neden olacak bu yüzdende siz farkına varana kadar diş daha fazla çürüyecektir.
  • Diş taşlarının oluşumu sizin dış görünüşünüzü de etkileyecek gülümsediğinizde kötü bir görüntü oluşmasına neden olacaktır.
  • Diş taşının oluşması kemikler için zarar vermektedir. Dişlerin arasında oluşan kemiklerin erimesine neden olmaktadır.
  • Diş taşlarının oluşumundan sonra tedavisinin gecikmesi ile dişlerinizin arasında gözle görülen boşluklar oluşmaktadır.

Görüldüğü üzere diş taşı zararları gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı özellik çıkmaktadır. Dolayısıyla diş taşını oluşmadan engellemek; etkili bir ağız sağlığının oluşmasını da mümkün kılar.

Diş Taşı Neden Oluşur? 

Diş Taşı Oluşumu Nedenleri

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş taşları aslında temizlenmeyen bakteri ve yemek kalıntıları sonucunda oluşmaktadır. Bunun için düzenli diş bakımının yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dişin yüzeyine daha kolay yapışan yiyecek ve içecekler vardır. Bunlar şekerli ve nişastalı yiyeceklerdir ve asitli içeceklerdir. Bunlardan sonra uzun süre temizlenmeyen dişlerde diş taşı oluşumu hızla artmaktadır. Diş fırçalamama ve diş ipi kullanmama durumları da etkendir.

Diş taşı diş arasında kalan boşluklarda daha fazla rastlanır onun için boşluklara dikkat edilmeli ona göre oraların temizlikleri daha özenle yapılmalıdır. Dişlerin arkalarının temizlendiğinden emin olunmalı diş fırçasının girmediği yerler diş ipi ile temizlenmelidir. Ardından düzenli olarak doktora gitmeli çünkü temizlenmeyen diş taşları ardından çürüğe ve diş eti çekilmesini meydana çıkartmaktadır.

Diş Taşı Oluşumunu Önlemenin Yolları

Diş taşını önlemenin yolları vardır. Elbette ki birtakım önlemleri alarak, diş taşının oluşumunu engelleyebilirsiniz. Düzenli diş fırçalama dişin üzerinde oluşan plakları temizleyeceğinden ötürü diş taşı oluşumunu engeller. Diş fırçalanması sırasında dikkat edilmesi gereken birtakım kriterler mevcuttur.

İlgili Link: Diş Bakımının Püf Noktaları

Öncelikle dişlerin arkalarına gerektiği kadar önem vermek bunların başında gelir. Ardından diş fırçalama süresinin iki dakika olması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Diş fırçalaması günde iki gez sabah ve akşam yemeklerden sonra yapılmalıdır. Diş fırça ve macununun doğru seçimi de oldukça önemlidir.

Dişlerinize gerektiği özeni verdiğiniz sürece diş eti veya çürük gibi problemlerle daha az karşılaşmış olacaksınız. Diş sağlık problemlerinde bunlara dikkat etmediğiniz sürece çok küçük yaşlarda diş sorunları ile karşılamaya başlamış olacaksınızdır. Bunun için diş hijyen ve bakımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

Diş fırçası her yere her şekilde girmeyebilir. Diş fırçası tüm ağzınızın son derece temizlenmesine yardımcı olmayabilir. Bunun için ayrıca diş ipi kullanımı da önemlidir. Diş ipi kullanımında da dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Diş ipini kullanırken diş etine zarar vermemeye özen göstermek gerekmektedir.

Diş ipini kopartmamak önemlidir. Diş ipini kullanırken “C” şeklini verdikten sonra aşağı yukarı bir şekilde ipi hareket ettirmek gerekmektedir ve bunu yaparken dişe ve diş etine zarar vermeden nazik bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.

İlgili Link: Diş Fırçalarını Hangi Ortamda Saklamalısınız

Düzenli bir şekilde doktora gitmek önemlidir. En azından diş taşları oluşmuşsa bile daha fazla dişlerinize ve diş etinize zarar vermeden buna engel olmanızı sağlar. Daha az şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek diş sağlığınız için önemlidir. Bu böyle olduğu sürece diş taşı oluşumunuzda gecikecektir.

Bursa Diş Taşı Temizleme Hizmetleri

Bursa Diş Taşı Temizleme

Bursa Diş Taşı Temizleme

Kliniğimiz pek çok diş tedavisinde olduğu gibi Bursa diş taşı temizleme konusunda da son derece tecrübeli bir kliniktir. Unutmamalıyız ki diş sağlığı genel vücut sağlığımızı etkiler. Diş taşı sorunlarının oluşmasında en yaygın nedenler; oral hijyen eksikliği, sigara ve kahve tüketimi ve gıda artıklarıdır. Önemsenmeyen diş taşı sorunları ileriki seviyelerde diş eti hastalıklarına , diş eti çekilmelerine ve ağız kokusu sorunlarına neden olacaktır.

Bu nedenle var olan diş taşı sorunları en kısa sürede temizlenmesi için bu konuda uzmanlaşmış diş hekimlerimiz ile görüşebilirsiniz.

Bursa Diş Taşı Temizleme Hizmeti Aşamaları

Kliniğimizde diş taşı temizleme işlemleri, alanında uzman diş hekimleri tarafından profesyonel olarak uygulanmaktadır. Bu işlem genellikle şu aşamalardan oluşur.

Muayene ve Teşhis

Kliniğimize diş taşı sorunu ile gelen hastalar öncelikle detaylı bir muayene işleminden geçer. Diş taşı birikiminin durumuna göre hekiminiz bir tedavi planı oluşturur.

Diş Taşı Temizleme

Diş taşı temizleme işlemi diş hekimi tarafından, diş temizleme aletleri ile diş yüzeyi aşındırılarak dişin yüzeyindeki plak oluşumları temizlenir. Bu işlem genellikle ağrısızdır, ancak hassas dişeti veya dişleriniz varsa, lokal anestezi uygulanabilir.

Cila ve Flor Uygulaması

Diş taşı temizleme işlemi sonrası uzman hekimimiz diş yüzeyine cila ve flor uygulaması gerçekleştirir. Bu işlem diş minesini korur.

Diş taşı temizliği yapmanın belirli bir periyodu yoktur. Bunun sebebi ise kontroller ve muayeneler arasın geçirilen sürede bireylerin dişlerini temiz tutmaları gerektiği gerçeğidir. Bunun yerine hasta bireylerin 6 ayda bir hekim kontrolüne gitmesi uygun olacaktır.

Diş macunu konusunda bilmeniz gerekiyor ki önemli olan hangi macun ile dişlerinizi fırçaladığınız değil mekanik temizlik hususlarını ne oranda yerine getiriyor olmanızdır. Diş hekimlerinizin sizlere marka tavsiyesinde bulunmaması sizlere herhangi bir şey kaybettirmez. Su ile yapılan fırçalamalar bile dişlerinize önemli düzeyde yeterlilik sağlayabilir.

Yorum Yazın