Sağlıklı bir hayat için dişlerin büyük bir önemi vardır. Fakat uzun hayat maratonunda dişler de yorgun düşer ve iyi bir bakım yapılmadığında dişlerde çürüme ya da deformeler görülebilir. Sallanan dişleri de bu kategoriye alabiliriz. Dişlerin sallanması, insanların endişe ettiği bir durumdur.

Diş sallanması genellikle diş eti hastalıklarına bağlıdır. Diş eti iltihabı, diş eti çekilmesine, kemik kaybına ve dişin sallanmasına neden olabilir. Bu durum ayrıca, kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı, diyabet, genetik faktörler, hormonal değişiklikler ve stres gibi faktörlere de bağlı olabilir. Diş sallanması tedavisi, diş hekiminin diş sallanmasının nedenini belirledikten sonra yapılmalıdır.

Bu yazımızda sallanan dişler hakkında sizlere bilgi vereceğiz ve sallanan diş çekilmeli mi, çekilmezse ne olur sorusunu cevaplayıp tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Dişler Neden Sallanır?

Dişlerdeki sallanmalar birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. İnsanların huzurunu kaçıran bu sağlık sorunu hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Sallanan diş sorunu her yaştaki insanda görülebileceği gibi özellikle orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde sıklıkla görülmektedir. Bununla birlikte çocuklar ve gençler arasında da diş sallanması sorunu gözlemlenebilir. En yaygın diş sorunlarından birisi olan bu hastalık, özellikle yaş ilerledikçe daha çok karşılaşılan bir durumdur.

Sallanan dişin nedenlerini şu şekilde özetleyebiliriz: * Periodontal (doku ve kemik) hastalıkları
*Diş eti hastalıkları
*Dişlerdeki çürükler
*Diş yaralanmaları
*Diş teli kullanımı
*Diş travması
*Kemik kaybı
*Hormonal değişiklikler

Sallanan Dişlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Sallanması Nasıl Tedavi Edilir
Sallanan Dişlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer dişleriniz sallanıyorsa detaylı bir tedavi için hemen bir diş hekimine uğramanız gerekmektedir. Yapılacak detaylı tetkiklerin ardından sallanan diş sorununuzun kaynağı belirlenecek ve buna göre tedavi yöntemi başlatılacaktır.

Sallanan dişler tedavi edilmediği taktide ilerleyen dönemlerde daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sallanan dişlerin tedavisinde diş hekimleri tarafından şu işlemler izlenebilir:

*Ağrı kesici ilaç ya da lokal anestezi uygulamak
*Dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesi
*Diş kökü üzerindeki kemiğin düzeltilmesi
*Hastanın dişinin durumuna göre, dolgu, kök kanal tedavisi ya da implant uygulanması

Ek olarak, diş sallanmasının önlenmesi için iyi ağız hijyeni uygulaması, sigara kullanmaktan kaçınma, düzenli diş hekimi kontrolleri ve sağlıklı bir diyet önemlidir. Ayrıca, diş fırçalamada doğru teknik kullanmak ve diş ipi kullanmak da diş sallanması riskini azaltabilir.

Sallanan Dişler Sabitlenir Mi?

Yukarıda da dediğimiz gibi sallanan dişlerin birçok nedeni bulunmaktadır. Ve bu nedenlere bağlı olarak da farklı tedavi yöntemleri izlenmektedir. ‘Sallanan dişler sabitlenir mi’ sorusu da hastaların en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Dişler çok gevşek olsa bile sallanan dişleri kurtarmanın ve sabitlemenin yolu vardır.

Sallanan dişler, özel bir aparat yardımıyla ağzın arka tarafından tutturularak sabitlenebilir. Bu aşamada diş etlerinin geri çekilmesi gerekebilir. Bu işlemler hastadan hastaya farklılık gösterebileceği gibi, sağlık sorununun ciddiyetine göre de farklılaşabilir.

Dişleri sabitlemek için şu adımlar izlenebilir:

*Splintleme: Özel bir aparat yardımıyla dişlerin sabitlenmesi
*Diş implantları: Hasarlı dişin durumuna göre yapılacak işlemlerle diş sabitlenebilir. ( Bu Alanda kliniğimizde uygulanan tedaviler için Bursa İmplant Tedavisi Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz.)


*Cerrahi işlemler: Diş  hekimi tarafından hastanın şikayetine göre farklılık gösterir.

Sallanan dişin tedavi edilmemesi, dişin kaybına neden olabilir. Diş kaybı, ağızda dişlerin kaymasına ve çarpıklığa ve ayrık diş sorunlarına neden olabilir. Bu da, çiğneme işlevini etkileyebilir ve ağız hijyeninde sorunlara neden olabilir.

Sonuç olarak, sallanan dişler ciddi bir sorun olabilir ve diş sağlığı açısından önemlidir. Eğer bir dişiniz sallanıyorsa, hemen bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekiminiz, dişin sallanma nedenini teşhis ederek uygun tedavi yöntemlerini belirleyecektir. Bu sayede, diş sağlığınızı koruyabilir ve ağız hijyeninizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Sallanan Diş Yapıştırılır Mı?

Az önce de bahsettiğimiz gibi sallanan diş sorunlarında dişi kurtarmak mümkündür.  Diş hekimleri özel cerrahi işlemlerin ardından sallanan dişleri farklı tekniklerle kurtarabilir. ‘Dişi yapıştırma’ tekniği de bunlardan biridir.  Bu yöntem ile diş çevresindeki dokular iyileştirilir. Fakat ilerleyen süreçte daha şiddetli diş sallantıları yeni ve farklı bir müdahale gerekebilir.

Yetişkinlerde Sallanan Diş Nasıl Çekilir?

Sallanan diş, diş hekimi tarafından çekilir. Dişin çekilmesi sırasında, lokal anestezi uygulanır. Bu, işlem sırasında ağrının hissedilmemesini sağlar. Diş çekildikten sonra, diş hekimi, dişin yerine bir implant veya köprü yerleştirebilir.

Ön Diş Sallanması Hakkındaki Tüm Sorular

Ön dişler, sallanma durumunda diğer dişlere göre daha hassastır. Bunun nedeni, dişin ön kısmındaki kemik dokunun diğer kısımlara göre daha ince olmasıdır. Ön dişlerdeki sallanma genellikle diş eti hastalıklarından kaynaklanır. Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen dokuların zayıflamasına ve dişlerin sallanmasına neden olabilir. Ön dişlerdeki sallanma durumunda, diş hekimi tarafından bir dizi tedavi seçeneği sunulabilir. Tedavi seçenekleri, sallanmanın şiddetine, dişin durumuna ve hastanın ihtiyaçlarına göre değişir.

Yorum Yazın