Diş hekimlerinin muayene ederken en sık uyguladığı tekniklerden birisi de panoramik röntgendir. Panoramik röntgen, diş hekimlerinin ağız, diş ve çene yapısını detaylı bir şekilde incelemesi için kullanılır. Bu röntgen çeşidinde, diş ve çene yapısını tam bir bakış açısıyla incelenir, dişler, diş etleri ve çene kemikleri gibi önemli yapılar, kolayca gözlemlenir. Tüm dünyada diş hekimleri tarafından rahatlıkla uygulanan bu röntgen çeşidini sizler için tanıttık. Bu yazımızda panoramik röntgenin ne olduğunu, bu uygulamanın nasıl gerçekleştiğini sizlere açıklayacağız. Panoramik röntgen oldukça kolay kullanımlıdır. Tüm röntgen cihazları radyasyon yaymaktadır ancak panoramik röntgen radyasyon seviyesi oldukça düşüktür ve dozimetre adı verilen cihazlar ile sürekli ölçülerek kontrol edilmektedir. Yine de önlem olarak hamile ve kanser tedavisi görenlerin röntgen öncesi durumunu belirtmesi uygun olacaktır.

Panoramik Röntgen

Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?

Panoramik röntgen, bir cihaz yardımıyla çekilir. Yalnızca yetkili kişiler tarafından kullanılan bu özel cihazda hasta cihazın içinde ayakta durur ve çenesini özel bir aparata yerleştirir. Cihaz, hastanın başının etrafında tam bir tur atar. Cihaz tarafından kaydedilen bu veri, diş hekiminin bilgisayarına aktarılır. Bu sayede hastanın ağız, diş ve çene yapısı görüntülenmiş olur. Diş hekimleri, yaklaşık 15 saniye kadar süren panoramik röntgen işleminin ardından hastanın şikâyetlerini daha iyi bir şekilde anlamış olur.

Panoramik Diş Röntgeninde Neler Belli Olur?

Panoramik diş röntgenleri sayesinde hastanın dişleri, çevre dokuları ve kemik yapısı kolaylıkla görüntülenir ve bu sayede, diş hekimlerinin işi kolaylaşır ve hastanın sorununu çok daha kolay bir şekilde anlar. Hastanın şikâyetini gören diş hekimi daha hızlı müdahale ile sorunun çözümünü sağlar. Panoramik diş röntgenlerinde dişlerdeki çürükler, dişeti hastalıkları, dişler arasındaki boşluklar kolaylıkla görülebilir. Tüm bunların haricinde diş kökü enfeksiyonları ve diş kırıkları da kolaylıkla tespit edilebilir. Bu röntgen çeşidi sayesinde dişlerin gelişimi ve diş eti kemikleri arasındaki ilişki de incelenebilir. Aynı zamanda 20 yaş dişleri ve süt dişlerinin son durumu da kolaylıkla anlaşılabilir. Muayene esnasında fark edilmesi güç olan hastalık ve sağlık sorunları panoramik diş röntgeniyle birlikte, saniyeler içerisinde gözlemlenebilir.

Panoromik Röntgen Çekimi Hakkında Bilgi Almaya mı İhtiyacınız Var? Uzmanlarımız size bilgi versin.

Panoramik Röntgen Ağrı Yapar Mı?

Panoramik röntgenlerle ilgili bir diğer merak edilen soru ise bu işlem sonrasında hastada herhangi bir ağrının meydana gelip gelmeyeceğidir. Bu röntgen işlemi ağrısızdır. Bu yöntemde hasta sadece ayakta durur ve cihaz hastanın başının etrafında bir tur atar. Oldukça kısa süren bu işlemi gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz.

Panoramik Röntgenlerin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde neredeyse tüm diş hekimleri tarafından uygulanan panoramik röntgenin avantajları oldukça fazladır. Öncelikle bu röntgen çeşidinin hızlı tamamlanması ve ağrısız gerçekleşmesi hasta ve doktor için büyük öneme sahiptir. Saniyeler içerisinde hastanın çene ve diş yapısı taranır ve bu sayede hastanın şikâyeti doktor tarafından daha kolay anlaşılır. Yine bu yöntem, hastanın henüz şikâyet etmediği ama yakın süreçte kendisini rahatsız edecek sağlık sorunlarının tanımlanması açısından da büyük önem taşır. Örneğin, bir diş rahatsızlığı nedeniyle diş hekimine giden hastanın, panoramik röntgen çekimini tamamladıktan sonra farklı bir dişindeki sorunu kolaylıkla görülebilir. Bu erken tanıyla birlikte sağlık sorunu başlamadan kolayca müdahale anlamına gelir.

Panoramik röntgenlerin diğer bir avantajı da hastanın diş ve ağız yapısının eski haliyle karşılaştırma yapma kolaylığı vermesidir. 1 yıl önce diş taraması yaptıran bir hastanın, 1 yıl sonra yapılan yeni tarama sayesinde değişiklikler kolayca gözlemlenebilir. Bu da diş hekimlerinin işini kolaylaştırmakla kalmayıp, hastanın ağız sağlığına ilişkin ilerlemeleri takip etmeyi de kolaylaştırır.

Panoramik röntgenlerin bir diğer avantajı da düşük radyasyon dozudur. Diğer röntgen çeşitlerine oranla çok az bir radyasyon dozuyla çalışır. Bu da hastalar açısından oldukça güvenli bir yöntemdir.

Panoramik Röntgenin Radyasyon Değeri

‘Panoramik röntgen zararlı mıdır?’ sorusu, oldukça sık sorulmaktadır. Diğer röntgenlere oranla daha yeni bir çeşit olan panoramik röntgende radyasyon değeri yok denecek kadar azdır. Gelişmiş bir teknoloji olan bu röntgen türünde radyasyon değeri de en alt seviyeye indirilmiştir.

Hamileler Panoramik Röntgen Çektirmeli Mi?

Hamilelik döneminde çok farklı nedenlerle röntgen çekilmesi gerekebilir. Amerikan Radyoloji Derneği, gebelik döneminde tanısal amaçlı yapılan röntgen çeşitlerinin bebeğe zarar vermediğini söylüyor. Tek bir doz röntgenin hamilelik sürecinde bir zararı olmadığı biliniyor. Hamilelikte bir röntgen çekinilecekse genellikle bebeğin gelişiminin tamamladığı 10. Haftada röntgen çekilmesi uygun olacaktır. Öte yandan, 10. haftadan sonra çekilen röntgenlerin bebeğe zarar vermediği yönünde bilimsel makaleler bulunmaktadır. Özetle, tanı amacıyla yapılan panoramik röntgenlerin bebeğe doz açısından bir zararı bulunmamaktadır. Hasta eğer yine de şüphe ediyorsa, hamileliğin 10. Haftasından sonra, bebek gelişimini tamamladıktan sonra panoramik röntgeni çektirebilir.

Panoramik röntgeni özetlemek gerekirse, günümüzde neredeyse tüm diş hekimleri tarafından kullanılan, hızlı ve sağlıklı olması nedeniyle tercih sebebi olan bir röntgen çeşididir. Panoramik röntgen çeşidiyle birlikte birçok ağız ve diş sağlığı sorunu şikâyet olmadan görülebilir. Erken müdahale ile birlikte ağız ve diş hastalıklarının eski durumlarının karşılaştırılabilmesi de panoramik röntgen çeşidini vazgeçilmez yapan unsurlardan biridir.

Yorum Yazın