Diş çürümesinin 6 nedeni küçük büyük demeden herkesin dikkat etmesi gereken bir konudur. Diş bakımının yetersiz olduğu durumlarda dişlerin üzerinde biriken besin maddesi kalıntıları tartar oluşumunu hızlandırarak çürüklere davetiye çıkarabilir. Bunun gibi pek çok farklı sebep dişlerde deformasyona yol açarak dişin sağlıklı yapısını kaybetmesine neden olabilir. Diş çürümesinin nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak için en sık görülen 6 nedeni bu yazımızda bulabilirsiniz.

    Yetersiz Diş Bakımı

    Diş bakımına yeterli önemi vermemek, dişin zarar görüp çürümesine neden olan en büyük faktördür. Küçük yaştan itibaren diş bakımına dair bilinçli hareket edilmeli ve uzmanların tavsiye ettiği gibi dişlere her gün gerekli bakım gösterilmelidir. Dışarıdan bakıldığında dişin çürüdüğünü fark etmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü çürümeye başlayan dişler çok küçük miktarlarda beyaz veya siyah lekelerle ilk belirtileri gösterir. Bu nedenle düzenli diş bakım muayenelerine giderek diş doktorunun kontrolünden geçmek, çürüme başlangıcı olduğunda erken teşhis açısından büyük önem taşır. Dişlerin sağlığını korumak için beslenme şekline dikkat etmeli ve diş bakımının eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir.

    Diş Hijyenine Önem Vermemek

    Diş temizliğine önem vermemek en yaygın bilinen diş çürüğü sebebidir. Vücudun diğer organları gibi dişler de yeterli miktarda temizlenmezse zamanla çürümekten kaçamaz. Dişlerin çürümesine neden olan faktör, dişin yüzeyinde ve aralarında biriken yemek artıklarıdır. Her yemekten sonra dişlerin yüzeyine yapışan bu artıklar, zamanla güçlenerek tartar ve bakteri haline gelir. Bu bakteriler dişin görünen veya görünmeyen yüzeylerinde diş minesine zarar vererek deforme olmasına ve çürümesine yol açar.

    Unlu ve Şekerli Gıdalar Tüketmek

    Unlu ve şekerli yiyecekler yemek dişleri hızlı bir şekilde çürümeye götüren faktörlerdendir. Günlük yaşamında sık sık unlu mamullerden yiyen ve aşırı şekerli gıdalar tüketmeyi sevenlerde bir süre sonra diş çürüğü sorunları görülür. Şekerli gıdaları çok seven küçük çocuklarda diş bakımı ve hijyeni aksatılırsa çürük sorunu kaçınılmaz olur. Şeker içeren besinler sadece abur cubur olarak düşünülmemelidir. Kola ve gazoz gibi asitli içecekler de dişlerde çürümeye neden olan faktörlerdendir.

    Ağız Kuruluğu

    Ağız kuruluğu sorunu ağızda bakterileri yok edecek tükürük olmadığında dişlerde çürümeyi hızlandırabilir. Ağız kuruluğu olan kişilerde, besin maddelerinin kalıntıları dişlere daha kolay yapışır. Tükürük olmadığı için bakteriler hızla gelişim göstererek plak ve tartar oluşumuyla dişin etrafını sarar. Diş dokusunu zamanla deforme eden bu bakteriler çürüklere davetiye çıkarır.

    Sert Cisimleri Isırma Alışkanlığı

    Sert cisimleri ısırma davranışı diş minesine zarar verebilecek durumlara neden olabilir. Pek çok kişi günlük yaşantısında farkında olsun veya olmasın sert cisimleri ısırma davranışı gösterebilir. Psikolojik etkileri de olduğu bilinen bu hareketlerde kalem ucunu ısırmak, kapüşon uçlarını çiğnemek, elde bulunan çeşitli sert cisimleri ısırmak gibi hareketler örnek gösterilebilir. Bu tür alışkanlıklar dişin yapısına zarar verdiği için bakterilere ve çürümeye karşı daha savunmasız hal gelmesine yol açar. Öte yandan fındık, Antep fıstığı ve benzeri kabuklu kuruyemişleri dişle kırmak da dişin yapısına zarar veren hareketlere örnek gösterilebilir.

    Diş Gıcırdatma Alışkanlığı

    Gece diş sıkma alışkanlığı küçük büyük demeden pek çok kişide görülen bir sorundur. Diş gıcırdatma sorunu olan kişiler de tıpkı sert cisim ısırma davranışında olduğu gibi dişin zedelenmesine yol açar. Diş minesi, dişin pulpa adı verilen kan damarları ve sinir dokusunun olduğu canlı bölgeyi koruyan en önemli kabuktur. Dişin bu yapısında meydana gelen kırık ve çatlaklar çürümeyi hızlandırabilir. Diş çürümesinin nedenleri arasında gece diş sıkma ve gıcırdatma davranışı da vardır.

    Yorum Yazın