Diş temizliği nasıl yapılmalı? Diş temizliği genel sağlığınız için çok önemlidir. Ağız sadece bir diş topluluğu değil, aynı zamanda bir ekosistemdir. Diş etleriniz, diliniz ve damağınız dişlerinizin sağlığında büyük rol oynar. Örneğin diş eti hastalığı, bakterilerin kan dolaşımınıza girmesini kolaylaştırabilir ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

İyi bir ağız hijyeni sağlamak için, her yemekten veya atıştırmalıktan sonra dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Diş fırçalama fırsatınız bulunmuyorsa ağız çalkalama suları ile ağız içerisinde kalan gıda artıklarını temizlemelisiniz.

Diş Temizliği Neden Yapılmalıdır?

Tükettiğimiz besinler ağız içinde asidik bir ortam oluştururlar. Yine tükettiğimiz besinlerden kalan kalıntılar; diş yüzeyinde bakteri plakalarının oluşmasını sağlar. Bu da zaman içerisinde dişlerde çürümeye yol açar. Diş temizliğinin düzenli olarak yapılması demek dişlerdeki bakteri plağının temizlenmesi anlamına gelir. Özellikle diş ipi kullanma ya da diş fırçalama işlemi sayesinde dişlerdeki bakteri oluşumuna engel olabilirsiniz.

Ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmadığı durumlarda diş taşları ve plak oluşumu gerçekleşir. Diş taşları genel yapısı itibariyle oldukça serttir. Bundan dolayı diş taşlarının standart bir diş fırçalama işlemiyle giderilmesi mümkün olmaz. Böyle durumlarda diş hekimlerinin uyguladığı bir diş temizleme işlemi yapılmalıdır. Ancak bu sayede diş taşı sorununun tamamıyla kurtulabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki diş taşı temizliği klinik ortamında yapılması şart olan bir işlemdir.

Diş Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dişlerinizin durumuna bağlı olarak genellikle altı ayda bir profesyonel temizlik randevuları almanız önerilir. Bir diş hekimi bu amaç için tasarlanmış özel aletler kullanarak her dişin etrafındaki plağı temizleyecektir. Plak, gün boyunca gıda parçacıklarındaki bakterilerin ağzınızdaki tükürük ile karışmasıyla dişlerde oluşan yapışkan bir tabakadır.

Temizlenmeyen ve önlem alınmayan plak oluşumlarında, plaklar zamanla sertleşerek diş taşı denilen tartar haline gelir. Tartar oluşumu zamanla tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesine, diş hassasiyetine ve çürüklere neden olabilir.  Diş temizliği önemlidir! Çünkü çürükleri, diş eti iltihabını ve diğer diş problemlerini önler.

Diş etlerinizi sağlıklı tutmanız da önemlidir. Böylece dişlerden uzaklaşarak kökleri açığa çıkarmaz ve enfeksiyonun kan dolaşımına girmesine izin vermezler. Bu sorunların oluşmaması için düzenli diş kontrolleri önemlidir. Ayrıca diş hekiminizin herhangi bir hastalık belirtisini erken tespit etmesine olanak tanır. Böylece tedavi daha geç değil daha erken başlayabilir.

Diş Temizliği Yöntemleri Nelerdir?

Diş temizliği, dişlerinizden plak, tartar ve lekelerin çıkarılmasını içeren rutin bir diş bakımı işlemidir. Bu, çürükleri ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu için genel ağız sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Yılda en az iki kez ve diş eti hastalığınız veya diğer diş problemleriniz varsa daha fazla diş temizliği yapılmalıdır. İyi bir ağız sağlığı için herkesin yılda en az bir kez diş hekimine gitmesi ve günde iki kez diş macunu ile dişlerini fırçalaması önemlidir.

Dişleri temizlemenin birçok yolu vardır! Ancak en popüler yöntem diş taşı temizliğidir. Bu, diş yüzeyindeki plağı parçalamak için yüksek hızlarda titreşen ultrasonik aletlerin kullanılmasını içerir. Diş hekimi daha sonra küret olarak bilinen özel aletler kullanarak plağı kazır. Son olarak, her bir dişin yüzeyini, kahve ve şarap gibi yiyecek parçacıklarının ağzınızda bıraktığı lekeleri gidermeye yardımcı olan bir macunla parlatır. Diş hekimlerinin yaptığı diş temizliğinde hem periodontal aletler hem de ultrasonik cihazlar kullanılmaktadır.

Yorum Yazın